Ingezonden persbericht


Samenwerkende registeraccountants & accountants-administratieconsulenten 370 kantoren. Eén mentaliteit.

Persbericht

SRA onderzoekt DGA-problematiek

Ingezette koers is goed, verduidelijking ervan dringende noodzaak

Nieuwegein; 24 september 2007; Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer over verscheidene fiscale onderwerpen. Eén van die onderwerpen zou de DGA-problematiek kunnen zijn, nadat eerder mw. Koser Kaya (D66) er kamervragen over stelde. De staatssecretaris van Financiën heeft inmiddels aangegeven dat de Belastingdienst klaar is voor invoering per 1 januari 2008. De zaak staat inmiddels politiek op scherp.

De SRA vindt het belangrijk om zoveel mogelijk de praktijkervaringen en -verwachtingen te kunnen inbrengen in de politieke discussie. Een onderzoek onder haar leden (vertegenwoordiging van bijna 30% van het MKB) geeft de harde cijfers: 88% van de ondervraagden verwacht dat de uitvoering van de nieuwe regeling voor DGA's niet vlekkeloos zal verlopen. De SRA bepleit uitstel om de praktische uitvoering van een goede maatregel niet te laten ontaarden.

DGA's (directeur grootaandeelhouders) hoeven per 1 januari 2008 niet meer in alle gevallen een loonadministratie te voeren. De daartoe opgestelde wetswijziging roept echter vele vragen op, niet alleen voor de DGA's zelf maar zeker ook voor de accountants- en advieskantoren. Onduidelijkheid is troef, terwijl de insturingstermijn van de formulieren einde inhoudingsplicht loonheffing als zeer kort werd ervaren. De Belastingdienst kan de benodigde verwerkingsprocessen moeilijk rond krijgen voor 1 januari 2008.

Aandringen op uitstel
Binnen de politieke kaders wordt aangedrongen op uitstel van invoering. De SRA (Samenwerkende registeraccountants en accountants-administratieconsulenten) peilde de mening van de 370 aangesloten SRA-kantoorleden. Op basis van 263 reacties concluderen we het volgende:


* 88% van de respondenten verwacht dat het omzettingsproces van loonheffing DGA naar voorlopige aangifte (VA) niet vlekkeloos zal verlopen; Met name de korte doorlooptijd en de open einden/vragen die bij de Belastingdienst zelf leven (we weten het niet), zijn daar debet aan.
* 56% van de respondenten heeft matige tot slechte ervaringen met voorlopige aangiften en aanslagen; Dit komt met name door het trage verwerkingsproces bij de Belastingdienst.
* 46% (plus 10% geen mening) acht het systeem van voorlopige aangifte voor de DGA een goed alternatief. Men vraagt zich wel af of er in de toekomst sprake zal zijn van administratieve lastenverlichting of -verzwaring.
* Gezien de verwachte problemen en onduidelijkheden kijkt 75% van de respondenten positief aan tegen uitstel van de regeling met bijvoorbeeld een termijn van één jaar.

Onduidelijkheden
48 Procent van de respondenten beschikte niet over voldoende informatie om alle formulieren DGA-loonheffing voor hun cliënten in te vullen voor afgelopen vrijdag, terwijl 35% van de kantoren aangeeft dat zij voor de helft van hun cliënten de formulieren niet heeft kunnen invullen. Met name de rol van de partner/echtgeno(o)t(e) schept veel onduidelijkheid, -daarvoor wensen de kantoren overigens ook vrijstelling-, evenals de praktische uitvoering van regelingen zoals S&O, levensloop, stamrecht en pensioen, privégebruik auto, zorgverzekering, doorbetaaldregeling, etc. Ook de begripsverwarring rond de definitie van DGA behoeft een oplossing.

Al met al reageren de SRA-kantoren gematigd positief op de ingezette koers. Verduidelijking ervan -dus uitstel- is echt noodzakelijk om de regeling (praktisch) te kunnen uitvoeren.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht