Socialistische Partij

Spoeddebat over blokkeren EU-referendum

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil weten of het kabinet een initiatiefwet uit het parlement om een referendum te houden over het nieuwe EU-verdrag zal blokkeren. Hij zal morgen een spoeddebat aanvragen met premier Balkenende. Omdat de minister-president in het buitenland is, zal dat debat waarschijnlijk pas volgende week plaatsvinden.

Van Bommel reageert op berichten dat het kabinet heeft besloten een initiatiefwet voor een nieuw referendum niet te ondertekenen. Zo'n 'contraseign' is nodig om de wet te kunnen uitvoeren.

Het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie en heeft vrijdag besloten dat het zelf geen referendum zal houden over het nieuwe EU-verdrag. Balkenende wilde vrijdag niet zeggen wat het kabinet doet als de Kamer met een initiatiefwet voor een referendum komt. De SP werkt aan een dergelijk wetsvoorstel, dat wordt gesteund door zowel voor- als tegenstanders van het nieuwe verdrag. Cruciaal voor de vraag of er ook een meerderheid achter staat, is de keuze van de PvdA. Die partij beslist dinsdag of het een volksraadpleging steunt.

Van Bommel: "Het zou zeer uitzonderlijk zijn als het kabinet medewerking aan een initiatiefwet weigert. Dan wordt het parlement, en daarmee feitelijk het volk, buitenspel gezet. Daar wil ik absoluut hom of kuit over."