Afschaffen wettelijke controleplicht levert geen lastenverlichting op

24/09/2007 14:35



BDO CampsObers Holding BV



Onderzoek BDO:
Afschaffen wettelijke controleplicht levert geen lastenverlichting op

Bedrijven voorzien geen lastenverlichting in het geval besloten wordt de wettelijke controleplicht af te schaffen. Dat blijkt uit onderzoek van BDO CampsObers Accountants & Adviseurs onder 408 ondernemingen. Ruim 90% van de grote en middelgrote bedrijven geeft aan de jaarrekening toch te laten controleren ondanks de afwezigheid van een wettelijke verplichting.

Europese Commissie en kabinet onderzoeken momenteel mogelijkheden om de administratieve lastendruk voor het bedrijfsleven te verminderen. Onderzoek van BDO laat zien dat het idee van de Europese Commissie om de wettelijke controleplicht in te perken zeer waarschijnlijk nauwelijks effect zal sorteren. Niet alleen zegt ruim 90% van de bedrijven die onder de huidige controleplicht vallen, ook bij een afschaffing gewoon de jaarrekening te laten controleren. Het onderzoek laat bovendien zien dat van de kleine ondernemingen die nu al geen controleplicht kennen, zo'n 41% de jaarrekening vrijwillig laat controleren.

Controle eisen
'Wanneer je de wettelijke controleverplichting wegneemt, gaat de markt het zelf regelen. Dat betekent echter niet dat het laten controleren van de jaarrekening overbodig wordt. Zo zullen banken ook bij een afschaffing van de controleplicht gewoon controle blijven eisen', meent prof. dr. Ruud Vergoossen, hoofd Bureau Vaktechniek van BDO. 'Want de behoefte aan betrouwbare cijfers blijft bestaan.'

Samenvalmogelijkheid
Om de lastendruk van vooral de kleine ondernemingen aan te pakken, heeft het kabinet onlangs voorgesteld om de jaarrekening en de belastingaangifte samen te laten vallen. Onderzoek van BDO wijst echter uit dat de ondernemers weinig van dit voorstel verwachten. Van de kleine ondernemingen zegt 71% geen voordeel te hebben van de samenvalmogelijkheid. Slechts 10% geeft aan dat de gekozen grondslagen voor de financiële verslaggeving substantieel afwijken van de fiscale grondslagen. 'Dit duidt erop dat de samenvalmogelijkheid amper zal leiden tot administratieve lastenverlichting voor het kleinbedrijf', aldus Vergoossen.

Lastendruk
Dat het Nederlandse bedrijfsleven worstelt met de lastendruk, blijkt uit het feit dat 85% van de ondervraagde ondernemingen aangeeft de huidige administratieve lastendruk als te hoog te ervaren. Eerder onderzoek van BDO, tijdens de presentatie van het regeerakkoord in februari van dit jaar, wees uit dat 54% van de ondernemers verwacht dat de overheid het voornemen om de regeldruk met een kwart te verminderen niet zal halen.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,