Provincie Gelderland


*** PERSBERICHT ***
Van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland

Verkeersveiligheid gemarkeerd.

Vrijdag 21 september was vekeersveiligheidminnend Gelderland naar Doorwerth getogen. Tijdens de informatieve manifestatie "Verkeersveiligheid gemarkeerd" werd raadleden, statenleden, wethouders, politie, justitie en deskundigen voorgehouden dat het weliswaar goed gaat in Gelderland maar dat we niet mogen verslappen. Elke maand 10 doden en 100 zwaargewonden in Gelderland is te veel.

Marijke van Haaren, gedeputeerde verkeer en vervoer van de provincie Gelderland, opende de goed bezochte middag (100 personen). Ze hield haar gehoor voor dat slipcursussen en alle veiligheidsopties op auto's vooral bestuurders beschermen. Ze helpen de overige verkeersdeelnemers niet bij ongelukken. Te veel nadruk op dit soort maatregelen kan leiden tot overschatting van het eigen kunnen en een toename van de verkeersonveiligheid. Als voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG) benadrukte ze dat verkeersveiligheid een kwestie van lange adem en herhaling is.

Omdat je niet vroeg genoeg kunt beginnen lanceerde zij het VerkeersEducatieLoket(.nl). Uitgevers van lespakketten, Schoolleveranciers, Schoolbegeleidingsdiensten, ANWB, Veilig Verkeer Nederland (VVN) hebben de krachten gebundeld voor structureel verkeersonderwijs op basisscholen. Op slechts 15% van de Gelderse basisscholen gebeurt dit. Binnen drie jaar moet dat 50% zijn. Behalve raad en daad biedt het loket aantrekkelijke en vooral eenvoudige (financiële) regelingen.

Educatie, Infrastructuur en Handhaving bepalen samen de verkeersveiligheid. Hoe belangrijk en hoe nauw deze met elkaar samenhangen werd in verschillende workshops duidelijk. Een niet uniforme en onduidelijke inrichting van wegen, verkeerd gedrag in het verkeer en te weinig controle daarop leidt tot meer doden en zwaargewonden. Tijdens de workshops bleek hoe belangrijk het is dat wegbeheerders en politie en justitie samenwerken. Maar ook hoeveel meer er door scholen, jonge kinderen en hun ouders gedaan kan worden aan de eigen verkeersveiligheid.

Menig bezoeker stapte tijdens het praktische deel van de dag bleek om de neus uit de auto. Ze hadden aan den lijve ondervonden hoeveel meer meters je nodig hebt om tot stilstand te komen bij 50 km ten opzichte van 30 km per uur. Verkeersveiligheid werd vrijdagmiddag voor de deelnemers heel tastbaar en bracht menigeen op ideeën.



Provincie Gelderland