Gemeente Edam-Volendam

Gemeente Edam-Volendam presenteert sluitende begroting

Woonlasten gemiddeld huishouden in 2008 niet omhoog

Ondanks eerdere negatieve prognoses presenteert de gemeente Edam-Volendam een sluitende concept-begroting voor 2008 en ook de meerjarenraming vertoont een positief beeld. Dit resultaat is tot stand gekomen zonder uit de algemene reserve te putten. Dit is enerzijds bereikt door het beperken van de uitgaven door interne bezuinigingen en door herschikking van de prioriteiten. Hierbij is de lijn gevolgd die de Raad als richting heeft aangegeven. Anderzijds is dit een gevolg van een stijging van de uitkering gemeentefonds (rijksuitkering) en een herschikking van de gemeentelijke inkomsten. Het is daarom niet nodig gebleken om het voorzieningenniveau aan te tasten. Er is ook niet bezuinigd op het onderhoudsniveau.

Woonlasten

Per saldo blijven de lokale woonlasten vrijwel neutraal en dalen voor een gemiddeld huishouden zelfs iets (-0,6%). Er vindt een aanzienlijke daling plaats van de tarieven voor de afvalstoffenheffing. De overige tarieven en belastingen, zoals reinigingsrechten, rioolrechten, hondenbelasting, leges vergunningen en reisdocumenten, grafrechten, toeristenbelasting e.d. blijven gelijk. Deze tarieven en leges worden ook niet aangepast in verband met inflatie (prijsstijgingen). Daar staat echter tegenover dat de tarieven OZB met 8.5% omhoog gaan. Dit levert 300.000 op, te weten ca. 3,3% van de heffingen en ca. 1% van de inkomsten (incl. uitkering gemeentefonds). Doorgerekend per gemiddeld huishouden, geven deze financiële maatregelen per saldo een neutraal beeld tot een lichte daling. In de duurste categorie woningen kan het effect een lichte stijging tot gevolg hebben.

Vermogenspositie

De vermogenpositie van de gemeente ontwikkelt zich positief. De te calculeren risicos zijn afgedekt en de algemene reserve neemt toe. Het beleid blijft er echter de komende jaren op gericht om de vermogenspositie verder te versterken. Het totaal aan reserves en voorzieningen vertoont in de meerjarenraming eveneens een stijgende lijn (prognose 2008: 28,6 mln. en in 2011 31,8 mln.).

Prioriteitenprogramma

Een aantal prioriteiten is opnieuw beoordeeld op praktische haalbaarheid voor het begrotingsjaar 2008. Dit heeft geleid tot het dekkend opnemen van de kosten voor de projecten en investeringen die in 2008 gerealiseerd kunnen worden. Ook zullen enkele prioriteiten binnen de bestaande begroting worden gerealiseerd. Een aantal investeringen is echter doorgeschoven naar 2009 en verder. Hier is in de bijgestelde meerjarenraming rekening mee gehouden. Meest in het oog springende projecten die thans volledig zijn verwerkt in de begroting 2008 zijn: renovatie Seinpaal, bouw nieuwe sporthal (2^e Opperdam), vernieuwbouw De Singel (voormalige Nohol) en nieuwbouw Pius X. Daarnaast vindt een aantal noodzakelijke vervangingen plaats, zoals op het gebied van automatisering en uitrusting brandweermedewerkers (helmen, bluskleding). De lopende investeringsprogrammas worden in 2008 voortgezet, zoals ondergrondse containers, rioleringsplan, wegenbeheersplan, openbare verlichting, waterhuishoudingplan, herziening en digitalisering van de bestemmingsplannen.

Behandeling in de gemeenteraad

De concept-begroting 2008 wordt in meerdere sessies in de gemeenteraad besproken. Op 2 oktober wordt de begroting op het raadsplein toegelicht en vindt aansluitend een bijeenkomst plaats van de commissie planning en control. Er komt daarna een schriftelijke vragenronde en op 1 november is de eerste inhoudelijke bespreekronde. Op 8 november wordt de begroting ter besluitvorming in de gemeenteraad behandeld.