Senternovem


20-09-2007 | De Zelfscan Duurzaam Inkopen is live

Het heeft wat langer geduurd dan verwacht, maar de Zelfscan Duurzaam Inkopen is een feit! Een webbased instrument waarmee gemeenten hun eigen prestaties, op het gebied van duurzaam inkopen, in kaart kunnen brengen.

SenterNovem heeft het instrument ontwikkeld op verzoek van met name die gemeenten, die niet in de steekproef voorkwamen van de Monitor Duurzame Bedrijfsvoering Overheden van SenterNovem. Het instrument is daarom primair gericht op gemeenten, maar is voor elke organisatie bruikbaar. Ook sluit het nauw aan bij de methodiek die gehanteerd is voor de Monitor Duurzame Bedrijfsvoering Overheden, die tweejaarlijks plaatsvindt. De scan biedt handvatten hoe u, afhankelijk van de uitkomsten, vervolgstappen kan zetten voor een duurzamere organisatie. Direct naar de Zelfscan.

De Zelfscan sluit nauw aan bij de methodiek voor de Monitor. Zo kunt u op elk moment de resultaten toetsen aan de ambities die voor uw organisatie gelden (bijvoorbeeld 50% of 100% duurzaam inkopen in 2010) en welke stappen daarvoor nodig zijn. Bij deze handvatten is uitgegaan van de meest efficiënte aanpak om duurzaamheid in de organisatie vorm te geven. Daarbij gebruikt de scan een model dat is ontwikkeld door inkoopadviesbureau Significant. U kunt vanuit elk ambitieniveau de prestaties van uw organisatie op het gebied van duurzaam inkopen meten en verbeteren. Hiervoor kunt u vragen invullen op het gebied van vier 'pijlers': Beleid, Structuur, Kennis en Betrokkenheid.

Per pijler krijgt u een advies, aansluitend op uw ambitieniveau. Ook maakt de scan onderscheid in adviezen gericht op bestuurders, en adviezen gericht op inkopers:

* Adviezen voor bestuurders gaan in op de implementatie van kaders en randvoorwaarden in de organisatie;

* Inkopers vinden concrete en tastbare adviezen die direct toepasbaar zijn in het inkoopproces.

Bij het uitvoeren van de scan kunt u aangeven als het om een demo gaat. In dit geval worden uw gegevens automatisch verwijderd. Gebruikersnaam en wachtwoord zijn beide: demo. U kunt natuurlijk ook eenvoudig een inlognaam en wachtwoord aanvragen op de aanmeldsite.

Veel succes bij het gebruik van het instrument. En als u suggesties voor verbetering heeft, horen wij het graag.

Contactpersoon: Eugene Gies, e.gies@senternovem.nl, (030) 239 35 00.