Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over de gevolgen van de brand bij de firma Nedap

24 september 2007

Antwoorden van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op Vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) over de gevolgen van de brand bij de firma Nedap. Deze vragen werden ingezonden op 4 september 2007 (nummer 2060724440)


1. Vraag Hebt u kennisgenomen van de berichtgeving over een brand in een vestiging van de firma Nedap in Eibergen op 10 juli jl., waarbij minstens 600 stemcomputers in vlammen zijn opgegaan?1


2. Vraag Hebt u tevens kennisgenomen van de berichtgeving dat de firma Nedap aan de gemeente Keulen heeft laten weten dat 364 van deze stemcomputers eigendom van de gemeente Keulen waren?2


1) O.a.
http://www.depers.nl/binnenland/80974/Zeer-grote-brand-in-Gelderland.h tml (extern) http://www.nrc.nl/anp/binnenland/article736322.ece/ (extern) Grote_brand_bij_Nedap_Eibergen http://www.gelre.fm/nieuws/1716.xml (extern) http://www.berkellandfm.nl/nieuws.php?id=859&catogerie=actua/ (extern)


2) http://www.ksta.de/html/artikel/1186044301474.shtml (extern) Kölner Stadt-Anzeiger, 16 augustus 2007.

Antwoorden op de vragen 1 en 2. Ja.


3. Vraag Is het waar dat een deel van de verbrande stemcomputers geleend is uit Duitsland?


4. Vraag Wiens stemcomputers zijn er, naast die van Keulen, nog meer verbrand?


5. Vraag Zijn er op dit moment voldoende stemcomputers beschikbaar, ook als binnen zeer korte tijd verkiezingen zouden plaatsvinden? Zo neen, betekent dit dat bij volgende verkiezingen weer stemcomputers uit Duitsland geleend worden?


6. Vraag Hoe beoordeelt u het handelen van de firma Nedap in dezen?


7. Vraag Wat zouden de gevolgen zijn voor Nederlandse gemeenten bij een dergelijke brand bij de firma Nedap? Moeten zij dan opnieuw stemcomputers aanschaffen?


8. Vraag Gaat u, mede naar aanleiding van de brand bij de firma Nedap, aanvullende maatregelen nemen om te voorkomen dat de voortgang van verkiezingen in gevaar komt?

Antwoorden op de vragen 3 tot en met 8. Bij de brand die zich bij de firma Nedap heeft plaatsgevonden zijn geen machines betrokken geweest van Nederlandse gemeenten. De gemeenten die Nedap-machines gebruiken beschikken allemaal nog over die machines. Derhalve is de voortgang van een mogelijke verkiezing op korte termijn op geen enkele wijze in gevaar. Voor de volledigheid wordt er op gewezen dat bij de verkiezingen van 22 november 2006 en van 7 maart 2007 door het ministerie van BZK bij de firma Nedap stemmachines zijn gehuurd ten behoeve van een deel van de gemeenten die niet konden stemmen met de NewVote-stemcomputer. Het overgrote deel van deze machines was afkomstig uit Duitsland.
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties