Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Secondant Loek van Wely over samenwerken met Kramnik

Loek van Wely is tijdens het wereldkampioenschap in Mexico secondant van titelverdediger Vladimir Kramnik. ChessVibes besprak met Van Wely hoe het is om met de wereldkampioen samen te werken. U kunt dit interview hier beluisteren en bekijken.

---

Limburgse Schaakbond heeft een nieuw bestuur

De Limburgse Schaakbond is de bestuurscrisis te boven. Een half jaar geleden trad het oude bestuur af nadat het de nodige kritiek had gekregen van een aantal verenigingen. Van de vorige bestuursleden keerde alleen Arthur Hendrickx terug.

Van de mensen die nu gekozen zijn hebben twee reeds eerder zitting gehad in het bestuur van de Limburgse schaakbond: Dick Klokgieters was eerder twee jaar voorzitter, terwijl het nu tot voorzitter gekozen erelid Frank Clevers eerder reeds vijftien jaar bestuurslid was waarvan vijf jaar als voorzitter.
De samenstelling en taakverdeling van het volledige Limburgse bestuur kunt u hier bekijken.

---

Veel schaakpotentieel bij Westlandse politici

Een tiental Westlandse politici, allen huisschaker, presteerde bij de schaaksimultaan in de Westlandse Druiventuin boven verwachting tegen de Westlands Schaakkampioen Frans Vreugdenhil. De oppositieleden Elco van Noort (PW) en Frank Rijneveen (VVD) wonnen zelfs! Wethouder Ben van der Stee (de enige LPF-wethouder in Nederland) gaf zijn visitekaartje af door Frans op remise te houden. Van de drie niet-politici speelde Leen Kemeling (SIO en WSC) remise.

De schaaksimultaan werd zaterdagmorgen 22 september jl. voor de derde keer in Monster gehouden. Simultaangever Frans Vreugdenhil (o.a. Schaakmat en WSC) vond het een eer om tegen de politici te spelen. Hij genoot van de schitterende locatie onder de blauwe druiven. Als dank ontving hij een doosje druiven van organisator Ard Dekker. Met een score van 10 uit 13 haalde hij een mooi resultaat. De Westlandse politiek, de schakers en de Druiventuin mogen terugzien op een geslaagde happening.

De sfeer tussen de Westlandse politici bleek ook hier erg kameraadschappelijk te zijn. Allen zijn enthousiast om september 2008 weer achter het schaakbord plaats te nemen onder de druiven. Een uitgebreider verslag en mooie foto's zijn te zien op www.druivenschaaktoernooi.nl onder schaaksimultaan.
---

Wereldduurrecord snelschaken door Jippe Kamstra

Als nevenactiviteit bij het Nederlands kampioenschap snelschaken voor de jeugd werd een snelschaakmarathon gehouden door Jippe Kamstra. De sterkste schaker van Akkrum speelde 24 uur achter elkaar vluggertjes van vijf minuten. Op de avond voor het toernooi werd om 17.00 begonnen met de marathon. Eerste tegenstander was Jan-Roelof Soeten, de voorzitter van Mid-Fryslan. 156 Partijen en vele bekers koffie later kon een behoorlijk vermoeide Kamstra achter het bord vandaan stappen (met een nul tegen Milan Mostertman). Zijn scoringspercentage was 84,3%. Tijdens de eerste uren fungeerden vele jeugdspelers van Mid-Fryslan en volwassen clubgenoten als tegenstander, op de zaterdag waagden ook vele NK-spelers zich aan een partijtje.

In de volgende editie van het Guinness book of Records (Nederlandse editie) zal dit record worden opgenomen.

Foto's van de snelschaakmarathon kunt u zien op www.snelschaken.nl. Hiddo Zuiderweg

---