Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Begroting 2008 gaat voor zichtbare verbeteringen

BARENDRECHT (maandag 24 september 2007) - Barendrecht is financieel gezond en heeft zelfs financiële ruimte voor ambities. Het college wil het komende jaar dan ook bewust investeren in zichtbare verbeteringen. Hiermee geeft het gemeentebestuur verder invulling aan het collegeprogramma 'Samen Wonen, Samen Werken, Samen Leven'. Dit blijkt uit de begroting 2008 'Dynamisch balanceren in Barendrecht' die wethouder Martin Schreurs (financiën) vandaag presenteert. 'Het afgelopen jaar hebben wij op tal van terreinen hard gewerkt aan een uitgewerkte visie. In 2008 kunnen wij daarom nog actiever concrete plannen uitvoeren. Bewoners en bedrijven gaan steeds meer concrete verbeteringen zien', aldus de wethouder. De komende maand bespreekt het college de begroting tijdens verschillende vergaderingen met de gemeenteraad. Op maandag 29 oktober stelt de gemeenteraad de begroting vervolgens vast.

Martin Schreurs is sinds eind mei wethouder in Barendrecht en presenteert dit jaar zijn eerste begroting. Volgens de wethouder is de begroting volledig in evenwicht. 'Het is altijd zoeken naar een balans tussen ambities en financiële capaciteit. We willen als college daadwerkelijk concrete stappen zetten. Tegelijkertijd willen we ook zorgen voor een gemeente die financieel gezond is.' Met de begroting voor 2008 lijkt het college daarin te slagen. Er staan een groot aantal concrete acties op stapel en tegelijkertijd laat de begroting zelfs nog een overschot zien. Volgens wethouder Schreurs is enige financiële ruimte noodzakelijk. 'Wij werken momenteel hard aan plannen voor onder meer het voortgezet onderwijs, sport en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Ongetwijfeld komen hier verbeteringen uit die geld kosten. Wij weten dat echter pas volgend jaar.'

Concrete acties
Zoals gezegd staan voor 2008 zichtbare acties op stapel. Zo komt er een nieuw jongerencentrum en gaat de gemeente het multifunctioneel centrum de Baerne renoveren. Omdat het college sport wil stimuleren, komt er een geheel nieuw hockeyterrein en krijgen beide Barendrechtse voetbalverenigingen er ieder 5 kleedkamers bij. Daarnaast gaat de gemeente ook investeren in andere sportaccommodaties. Verder blijft de gemeente veel investeren in het verbeteren van de veiligheid. Dit doet zij door onder meer extra toezicht op en rond het NS-station, tijdens evenementen en rond discotheek Yellow. Ook gaat de gemeente verder met de uitwerking van het voorkeursmodel voor het centrum. Winkelcentrum de Middenbaan, dat onderdeel is van het centrum, wil het college komende jaren samen met ondernemers grondig moderniseren. Op sociaal gebied benoemt de gemeente in 2008 twee wijksteunpunten die het hart gaan vormen van een woonzorgcirkel in Barendrecht-Centrum en in Barendrecht-Carnisselande aan het Middeldijkerplein. Ook start de gemeente met wijkregie, waarbij de gemeente bewoners een specifieke rol geeft bij het beheer van de wijk. Tenslotte wil de gemeente de dienstverlening aan bewoners verbeteren, bijvoorbeeld door het uitbreiden van het aantal producten dat bewoners via het digitaal loket op www.barendrecht.nl kunnen aanschaffen.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht