Bètaoffensief voor beter onderwijs

24/09/2007 15:10



Platform Bèta Techniek



PERSBERICHT
24 september 2007

Bètaoffensief voor beter onderwijs
Nieuw bètavak start met bijna 200 havo/vwo-scholen

Eenderde van alle havo/vwo-scholen begint dit schooljaar met het nieuwe bètavak Natuur, Leven en Technologie (NLT). NLT - waarin verschillende bètavakken samenkomen - is een belangrijke vernieuwing in het bètaonderwijs, Havo/vwo-scholen zijn ook bezig met het nog aantrekkelijker en beter maken van natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde.

Op 25 september luidt Sander Bais, hoogleraar theoretische natuurkunde, de start in van NLT met een lezing over 'keerpunten in de natuurwetenschappen'. Leerlingen van 177 havo/vwo-scholen kunnen de lezing volgen die Sander Bais geeft aan 50 NLT-leerlingen van het Damstede in Amsterdam. De les wordt live uitgezonden via www.betavak-nlt.nl. Het belooft een levendige les te worden, waarbij leerlingen uitgedaagd worden om online in discussie te gaan.

NLT is bedoeld om de samenhang tussen de verschillende bètavakken te versterken en het bètaonderwijs aantrekkelijker te maken voor leerlingen. Bovendien moet het vak het bètaonderwijs in de tweede fase beter laten aansluiten op ontwikkelingen in samenleving, wetenschap en technologie. NLT is voor leerlingen met een N-profiel. Er zijn nu 60 NLT-modules in ontwikkeling door 80 vo-scholen in samenwerking met 10 universiteiten, 11 hbo's en ongeveer 15 kennisinstituten. In 2010 zullen er zo'n 50 gecertificeerde modules zijn.

Het Damstede doet ook mee met het Universum Programma van het Platform Bèta Techniek. Scholen werken in het Universum Programma aan het structureel vernieuwen van hun bètatechnisch onderwijs. Op dit moment doen zo'n 100 scholen mee.

Bèta is 'hot news'. Speciaal voor leerlingen met een Natuur? profiel is een nieuw vak ontwikkeld, wiskunde D. Het is een aantrekkelijk vak voor leerlingen die erg geïnteresseerd zijn in wiskunde. Wiskunde D biedt een verdieping en verbreding van wiskunde met onderwerpen als cryptologie, codering en speltheorie. Daarnaast is vrijdag 21 september de Wiskundefilm gepresenteerd waarmee leerlingen een beeld wordt gegeven over Wiskunde in de maatschappij en als beroepsperspectief. Deze week wordt de film naar alle havo/vwo-scholen gestuurd. De film is bedoeld voor leerlingen die bezig zijn met hun profielkeuze.





http://www.betavak-nlt.nl