Gemeente Zaanstad

21-09-2007

Meer dan 1.100 belangstellenden bezochten de drie inloopavonden van 10 tot en met 12 september over de plannen voor de nieuwe Bannehof in Rooswijk, Zaandijk. Met de openstelling van de Bannehof de zaterdag daarop kwamen daar nog eens 100 mensen bij. De afgelopen twee weken bracht in totaal 33,8% van de Rooswijkers een voorkeursstem uit voor één van de plannen. Daarmee is het referendum een succes te noemen.

Wijkwethouder Piet Keijzer: "Ik ben érg blij dat we de benodigde opkomst van 30% hebben gehaald en wil de Rooswijkers feliciteren met het succes. Het is een bevestiging dat onze bevolking graag bij dergelijke projecten in haar directe omgeving betrokken wil worden. Dit was het meest interactieve project dat we in Zaanstad hebben en andere gemeenten toonden al interesse in onze aanpak. Vooralsnog lijkt dit een interactieve manier van werken die we vaker kunnen toepassen. We wilden Rooswijk optimaal faciliteren in dit project en alle bewoners de kans geven om hun stem te laten horen. Ik denk dat dat gelukt is. Nu is het met name nog spannend welk ontwerp straks gaat winnen."

Naar welk plan de meeste stemmen uitgaan, dát houdt de gemeente nog even geheim. Het college en de betrokken marktpartijen horen eerst wie de winnaar van de ontwikkelcompetitie is. Op donderdagavond 27 september kunnen de Rooswijkers aanwezig zijn bij de bekendmaking aan de raadsleden om te horen met welke partij de gemeente verder wil.

Na het referendum gaat het overleg met de Rooswijkers door, om het winnende, voorlopige ontwerp verder uitwerken naar een definitief ontwerp. Die gesprekken zullen ongeveer half oktober beginnen. De ontwikkelaar zal daarnaast regelmatig presentaties geven aan bewoners over de voortgang van het project en de wensen over bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid inventariseren.