Kabinetsbeleid nieuwe impuls voor zonne-energiesector

24/09/2007 15:31



Stichting De Koepel



Utrecht, 24 september 2007

Het Kabinetsplan "Schoon en Zuinig" biedt goede perspectieven voor de zonne-energiesector volgens de branchevereniging voor zonne-energie Holland Solar. Het plan schetst de weg naar een duurzame energie-economie waarin zonne-energie een essentiële rol speelt. Met verschillende maatregelen en instrumenten en een stevig accent op innovatie wil de regering een trendbreuk bewerkstelligen door de duurzame energiesector een impuls te geven naar verdere groei en ontwikkeling. Over de consistente en structurele beschikbaarheid van middelen is echter nog veel onduidelijkheid.

De plannen voor zonne-energie richten zich onder andere op de gebouwde omgeving waar minister Cramer van VROM het doel heeft geformuleerd om 100.000 bestaande woningen te voorzien van zonneboilers, zonnepanelen of warmtepompen. Bovenop de reeds bestaande geldmiddelen op het vlak van energiebesparing voorziet "Schoon en Zuinig" in deze kabinetsperiode in 121 miljoen euro voor de gebouwde omgeving via het programma Meer met Minder. Daarnaast komt er weer subsidie voor zonne-energie voor zowel zonnestroom- als voor zonnewarmtesystemen. Voor de duurzame elektriciteitsopwekking is voor de komende 4 jaar een bedrag van 326 miljoen euro is gereserveerd. Voor het onderdeel duurzame warmte is een bedrag van 34 miljoen euro in de begroting opgenomen voor de komende jaren. Holland Solar is blij dat het Kabinet haar plannen zo duidelijk van financiële middelen voorziet, maar benadrukt dat de bedragen mogelijk te bescheiden zullen blijken om de -terecht- forse ambities op langere termijn te realiseren.

De wijze waarop de stimulering voor zonne-energie wordt vormgegeven dient via ministeriële regelingen nog nader te worden uitgewerkt. Voor Holland Solar is het essentieel dat we daarbij zoveel mogelijk aansluiten bij de ons omringende Europese landen. Voor zonnestroom wordt een systeem gebaseerd op kostendekkende terugleververgoedingen aanbevolen, gefinancierd via een zeer geringe verhoging van de elektriciteitsprijzen (dus buiten de rijksbegroting om; het "Duitse systeem"). De stimulering zou moeten gelden voor bestaande bouw én nieuwbouw en voor zowel kleinere als grotere systemen. Voor zonnewarmte zal een op opbrengst gebaseerde investeringssubsidie de hoogste effectiviteit hebben. Om de regelingen voldoende te laten aansluiten bij de praktijk heeft Holland Solar aangeboden actief mee te denken bij de specifieke uitwerking van de regelingen. Daarmee kunnen een vlotte invoering en adequate besteding van middelen worden bevorderd en kunnen fouten zoals gemaakt bij de eerdere regelingen worden voorkomen.

Holland Solar, met ruim 40 leden die zich bezighouden met zonne-energie in Nederland, is verheugd te zien dat het Kabinet ambitieuze doelen voor een langere termijn vastlegt. De zonne-energie sector is in de afgelopen jaren uitermate zwaar getroffen door het ontbreken van elke vorm van effectieve marktondersteuning. Met dit nieuwe beleid wordt een hernieuwde impuls gegeven aan de sector. Bij een consistent beleid zal zonne-energie in Nederland weer een centrale plaats kunnen krijgen in de energietransitie naar zowel een duurzame elektriciteitsvoorziening als een duurzame warmtevoorziening. Consistentie in beleid en stimulering is volgens Holland Solar de beste manier om de zonne-energiesector en de verduurzaming van de energiehuishouding vorm te geven.





http://www.hollandsolar.nl