Gemeente Maastricht

Wethouder Jacques Costongs reikt de Trichter uit aan de heer Emanuel Beckers

De heer Emanuel Beckers ontvangt vandaag de Trichter uit handen van wethouder Jacques Costongs. Deze stedelijke onderscheiding wordt hem toegekend uit erkentelijkheid voor zijn bestuurlijke activiteiten op onderwijs, maatschappelijk en cultureel gebied. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst in de Helpoort in Maastricht.

De Trichter
is een bronzen penning. Het is een geschenk van de stad, passend in vele situaties: als waardering, erkenning, aanmoediging, dankbetuiging. De naam van deze onderscheiding is afgeleid van 'Tricht', doorwaadbare plaats in de rivier. Op de penning wordt dit symbolisch tot uitdrukking gebracht. Bovendien heeft de kunstenaar, Désirée Tonnaer, de stadsengel op de penning afgebeeld.

De heer Emanuel Beckers speelt sinds een groot aantal jaren een belangrijke en stimulerende rol bij het onderwijs in Maastricht het algemeen en Mosa Lira, Stichting voor leren, onderwijs en opvoeding in het bijzonder. Verder is hij actief op cultureel gebied en is hij medeorganisator van vele activiteiten voor het goede doel. In het dagelijks leven is Emanuel Beckers zelfstandig ondernemer en eigenaar van Maaslands Antiquariaat in de Stokstraat. De straat waar hij ook is geboren.

Hij was de stuwende kracht achter de het basisonderwijs in de binnenstad van Maastricht en achter een reeks fusies die hebben geleid tot een sterke Stichting Mosa Lira voor het primaire onderwijs. Overigens is hij ook actief in de politiek, onder meer als secretaris van de afdeling Maastricht van het CDA.Daarnaast zette Emanuel Beckers zich jarenlang in voor onder meer de Heiligdomsvaart en het bevorderen van Maastricht als bedevaartstad. Hij werkt mee aan diverse milieuvriendelijke acties, bijvoorbeeld als bestuurslid van de Stichting Hartelt. Naast nog talrijke andere zaken is hij ook bestuurslid van de Zate Hermenie Sous Bras Band Tête de Veau.