D66

Voorstel tegen onnodige diertransporten aangenomen

24 september 2007

Het afgelopen jaar is Nederland opgeschrikt door de vele misstanden bij het transport van vee. Onnodig heen en weer gesleep van dieren leverde bebloede varkens, kreupele koeien en hoge sterftecijfers onder schapen op. Vorige week hield de Tweede Kamer hierover een spoeddebat met minister Verburg (CDA) van Landbouw. Bij dat debat heeft het D66-voorstel om een halt te roepen aan het onjuist labelen en transporteren van vee voldoende steun gekregen.

Minister Verburg in conflict met eigen fractie

Tijdens het debat hekelde de kamer het gebrek aan controle op veetransporten. D66-Kamerlid Boris van der Ham: "Telkens als er nieuwe misstanden aan het licht komen in het veetransport, beloven de transporteurs beterschap. Maar steeds opnieuw blijkt dat ze deze verantwoordelijkheid niet aankunnen. D66 is geen tegenstander van zelfregulering, maar deze bedrijfstak verdient ons voordeel van de twijfel al heel lang niet meer." D66, SP, Groenlinks, PvdD, ChristenUnie en de PVV drongen bij minister Verburg aan op een scherpe controle van veetransporten en een intensivering van personeel om dit uit te voeren. Verburg zei dit de Kamer toe.

CDA, VVD en SGP waren echter ontevreden. Zij vonden dat de veetransporteurs door deze intensieve controle te veel benadeeld zouden worden. Vreemd genoeg steunde ook de PvdA hun klacht. Gevolg was dat de meest harde maatregelen van de CDA-minister door haar eigen partijgenoten en met steun van VVD, SGP en de PvdA werden teruggedraaid. Verburg was zichtbaar boos op haar partijgenoten. Van der Ham: "Zowel voormalig CDA-minister Veerman als zijn opvolgster Verburg zijn veel ambitieuzer rond dierenwelzijn dan hun partijgenoten in de Tweede Kamer. Ik wens Verburg veel sterke met dit soort politieke 'vrienden' in de Kamer."

Voorstel van D66 aangenomen

D66 stelde in het debat de principiële vraag of de wijze van transport van vee in deze tijd wel verantwoord is. Van der Ham: "Waarom moeten levende varkens en schapen door heel Europa worden vervoerd om elders geslacht te worden? Veel beter is het om de beesten eerst te slachten en het vlees daarna te vervoeren. Dat scheelt de dieren een paar vreselijke laatste uren." Van der Ham hekelde ook het feit dat deze transporten soms plaatsvinden om de slachtlocatie van het vee in te zetten als marketing. Van der Ham: "Nederlandse schapen worden naar Frankrijk gebracht om daar geslacht te kunnen worden. Officieel mag het dan Frans lamsvlees heten, omdat het dan in Frankrijk is geslacht. Dat is dubbel slecht. De consument wordt bedot met fictieve herkomstlabeling, en de schapen moeten een lange onnodige reis ondergaan." D66 diende een voorstel in om veetransporten ten behoeve van fictieve herkomstlabeling tegen te gaan. Dit D66-voorstel werd gesteund door een meerderheid van PvdA, SP, PVV, Groenlinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren.

1.

Meer over...

* Dieren

* Einde aan de bio-industrie

---