D66

Gratis schoolboeken mogen niet leiden tot ontslag leraren

24 september 2007

D66-leider Alexander Pechtold vraagt opheldering van minister Plasterk (PvdA) van Onderwijs over de gevolgen van de belofte om de schoolboeken volgend jaar "gratis" te maken. De belofte aan ouders dat zij geen boeken meer hoeven te betalen, leidt mogelijk tot grotere klassen, ontslagen van leraren en lesmateriaal van lagere kwaliteit.

Het kabinet stelde afgelopen week 211 miljoen euro ter beschikking voor gratis schoolboeken. Schooldirecteuren en andere deskundigen stellen echter dat minstens 350 miljoen nodig is. Het ministerie is niet van plan dit gat te dichten volgens berichten in de media van afgelopen weekeinde. Dagblad De Pers geeft de reactie van het ministerie als volgt weer: "Als er inderdaad een kleine 140 miljoen te kort is, dan kunnen de scholen kiezen: goede leermiddelen kopen en door hun geld heen raken, of de kwaliteit van het onderwijs verlagen met goedkope boeken. Dat is dan hun eigen keuze."

Pechtold vraagt opheldering van de minister. Vorige week steunde Pechtold minister Plasterk nog door aan te dringen op extra geld voor lerarensalarissen. Dit voorstel haalde het niet, omdat de PvdA haar eigen minister niet wilde steunen. Volgens Pechtold heeft het ministerie van onderwijs de verkeerde prioriteiten: "We gaan toch niet de kwaliteit van onderwijs verlagen, omdat de PvdA zo graag de koopkracht van de middeninkomens wil repareren met gratis boeken? Dit is kortetermijnpolitiek." De sociaal-liberaal wil een garantie van minister Plasterk dat gratis boeken niet leiden tot grotere klassen, slechter lesmateriaal of ontslagen van leraren.

De Voortgezet Onderwijs Raad (VO-raad), een pleitbezorger van gratis schoolboeken, is het niet eens met het ministerie. De VO-raad is zelfs tegen gratis schoolboeken, wanneer het ten koste gaat van het onderwijs. "Nu wordt gezinspolitiek bedreven ten koste van onderwijs," stelt Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad.

1.

Meer over...

* Mensen ontwikkelen zich

---