ExxonMobil investeert in Rotterdam en Energie-Efficientie

24/09/2007 16:00



Esso Nederland BV



ExxonMobil Chemical breidt productiecapaciteit van Aromatenfabriek in Rotterdam uit

Rotterdam, 24 september 2007 - ExxonMobil Chemical Holland BV gaat investeren in een uitbreiding van de capaciteit van zijn aromatenfabriek in Rotterdam. De uitbreiding is onderdeel van ExxonMobil's investeringsprogramma in zijn Rotterdamse fabrieken (waaronder de raffinaderij) van circa 70 miljoen euro per jaar.

In een toelichting zei Maarten ten Doesschate, directeur van de aromatenfabriek: 'ExxonMobil blijft fors investeren in Rotterdam. Na het grootonderhoud en de bouw van de nieuwe ontzwavelingsinstallatie op de raffinaderij en de vernieuwing van de kade in de Derde Petroleumhaven is dit de vierde grote investering op rij. Bovendien wordt nog eens onderstreept dat ExxonMobil continu werkt aan de verbetering van zijn energie-efficiëntie. Dankzij deze investering zal het energieverbruik per ton met bijna 10% verminderen.'

De productiecapaciteit van paraxyleen zal uitgebreid worden met 25% en die van benzeen met 20%. De bouw zal dit jaar starten en ongeveer anderhalf jaar duren.

'De uitbreiding zal de concurrentiepositie van Rotterdam als ExxonMobil's grootste productielocatie van aromaten verder versterken. De uitgebreide aromatenfabriek zal daarnaast nog beter geïntegreerd zijn in de raffinaderij en andere productiefaciliteiten in Rotterdam', aldus Maarten ten Doesschate.

De nieuwe fabriek zal gebruik maken van ExxonMobil's gepatenteerde PxMaxSM technologie, waardoor de afvalproductie en het energieverbruik dalen in vergelijking met bestaande productieprocessen.

ExxonMobil Chemical is toonaangevend op het gebied van technologie, productkwaliteit en klantenservice en heeft wereldwijd productievestigingen en marketingactiviteiten. Om de klant het best van dienst te kunnen zijn, investeert ExxonMobil Chemical alleen in de beste projecten en productielocaties. Door deze uitbreiding zal ExxonMobil Chemical blijvend aan de groeiende vraag naar paraxyleen en benzeen kunnen voldoen. Paraxyleen wordt onder andere gebruikt als grondstof voor polyester stoffen en PET-flessen (polyethyleen tereftalaat), die gerecycled kunnen worden. Benzeen is een bouwsteen voor een veelvoud aan producten zoals nylon en polystyreen.

Voor meer informatie over aromaten en de PxMax technologie, bezoek www.exxonmobilchemical.com.

ExxonMobil
In de regio Rotterdam heeft de ExxonMobil-groep een raffinaderij (met een productievolume van 10 miljoen ton), vier petrochemische fabrieken en een smeermiddelenfabriek. In totaal werken ongeveer 1000 personen op deze productielocaties. Bovendien is ExxonMobil in Nederland mede-eigenaar van de Rotterdam-Antwerpen-Pijpleiding en de opslagtankparken van TEAM Terminal en MOT. Daarnaast is ExxonMobil in Nederland aandeelhouder van NAM en GasTerra. Al deze belangen maken deel uit van het wereldomspannende energie- en chemieconcern Exxon Mobil Corporation, dat actief is in 200 landen. Uitgebreide informatie over ExxonMobil's activiteiten in Nederland en de Benelux is te vinden op www.exxonmobil.nl.






Noot voor de redactie:

Informatie voor de redactie,