Minister Verburg trekt afschermplicht pluimvee in

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft vandaag besloten om de afschermplicht voor pluimvee per 25 september in te trekken. Het is ruim 3 weken geleden dat een laatste uitbraak van het hoog pathogene vogelgriepvirus H5N1 in Duitsland is vastgesteld. Momenteel is het risico van insleep van deze ziekte door wilde vogels laag. Uit onderzoek van SOVON blijkt dat er geen trekbewegingen plaatsvinden van wilde vogels vanuit de in de buurlanden besmette gebieden. Ook blijkt uit de voortdurende monitoring van wilde vogels op vogelgriep dat de afgelopen maand geen besmette wilde vogels in de Europese Unie zijn gevonden.

De verplichting tot dubbele reiniging en ontsmetting van transportauto's waarmee in Duitsland levend pluimvee of broedeieren zijn vervoerd, blijft van kracht. Transportauto's moeten onmiddellijk na terugkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting ondergaan.

De afschermplicht is 5 juli 2007 ingesteld voor commercieel gehouden pluimvee met vrije uitloop. Aanleiding voor het instellen van de afschermplicht waren verschillende vondsten van het vogelgriepvirus H5N1 in Europa. Gevaccineerd pluimvee mag gewoon buiten lopen

Noot voor redacties (