Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten maandag 24 september 2007

Zaanstreek-Waterland, 24-09-2007 o Met: meisje ernstig gewond na aanrijding, provinciale alcoholcontrole en Burger King overvallen

Boot gestolen

Zaandam, zondag 23 september 2007, 18:27 uur.

Uit een sloot langs de Annie van Eesstraat is tussen zaterdagmiddag twaalf uur en zondagmiddag vijf uur een boot met een buitenboordmotor gestolen. Het vaartuig lag met vier kettingen en sloten aan verschillende palen vast. Schakels van de kettingen, alsmede het oog aan de voorkant van de boot bleken doorgeknipt. De groene aluminium platbodem is van het merk Eggercraft, registratienummer 32-71-YK, met een stuurconsole en houten vlonders. Aan de boot was een 25 PK Yamaha 4-takt buitenboordmotor bevestigd.

Burger King overvallen

Wijdewormer, maandag 24 september 2007, 08:56 uur.

De politie is op zoek naar getuigen van een overval op een filiaal van de Burger King bij de op- afrit van de A7 bij de Leeghwaterweg (afrit Zaanse Schans). Twee negroïde mannen met bivakmutsen hebben tussen half negen en kwart voor negen de beheerder gedwongen de kluis te openen. De zaak was op dat moment nog niet voor het publiek geopend. Een nog onbekend geldbedrag werd meegenomen en het tweetal verliet door de achterdeur het pand. De overvallers zijn vermoedelijk weggereden via de Rijksweg A7 in de richting van Purmerend. De Centrale Recherche van de politie wil graag in contact komen met getuigen die mogelijk iets gezien hebben van de vluchtende mannen of van de voorbereiding van de overval. Met name een man in een groene auto, die zich tijdens de overval op het parkeerterrein bevond en een vrouw in een groene jas, die kort voor de overval van het toilet bij de Burger King gebruik maakte worden verzocht te bellen. Telefoon: 0900-8844 of als anonimiteit belangrijk is: 0800-7000.

Vuurwapens afgepakt

Zaandam, zondag 23 september 2007, 20:38 uur.

Een 29-jarige Zaandammer heeft bij de politie twee vuurwapens ingeleverd. Hij had een 45-jarige plaatsgenoot die ruzie had in een horecagelegenheid op de Zuiddijk onder dwang naar huis gebracht. Daar zou de nog steeds kwade man uit een kluisje twee vuurwapens hebben gepakt waarmee hij zou hebben gedreigd. Na een worsteling kon de jongere man de wapens afpakken. Hij nam de wapens mee en leverde ze in bij de politie. De verdachte werd op last van de officier van justitie maandagochtend vroeg in zijn woning aangehouden en ingesloten. De wapens werden in beslag genomen.

Meisje zwaar gewond na aanrijding

Purmerend, maandag 24 september 2007, 13:05 uur.

Een 11-jarige meisje uit Purmerend is zwaar gewond na een aanrijding met een bus van het streekvervoer. De gelede bus werd bestuurd door een 56-jarige chauffeur uit Purmerend en was net weggereden vanaf een halte op de Gedempte Singelgracht. De bus reed vanuit de richting Jaagweg in de richting van de Gedempte Where. Het meisje reed volgens getuigen vanaf het trottoir de weg op waarbij zij nogal slingerde. De chauffeur hoorde een bonk en stopte de bus. Het meisje was kennelijk gevallen en met haar been onder een wiel gekomen. Zij werd per ambulance met zeer ernstig beenletsel naar het ziekenhuis gebracht. De politie maakt proces-verbaal op van het ongeval.

Alcoholcontroles Politie Noord-Holland: 110 drankrijders aangehouden

De Noord-Hollandse politiekorpsen hebben afgelopen week tijdens de provinciale alcoholcontroles bij ruim zesduizend bestuurders een blaastest afgenomen. Op 62 locaties in Noord-Holland werden bestuurders van auto's, vrachtwagens, motoren en bromfietsers gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol.

Tijdens de alcoholcontroles, waarvan ruim de helft afgelopen weekeinde plaats vond, heeft de politie 15 rijbewijzen ingevorderd terwijl in totaal 110 bestuurders de wettelijke alcohollimiet (fors) hadden overschreden. Van alle drankrijders waren er 22 korter dan vijf jaar in het bezit van het rijbewijs (beginnend bestuurder).

Het meest gedronken had een 30-jarige Zaandammer. De alcomobilist had een alcoholgehalte van 2,27. Hij werd zaterdag rond middernacht in zijn woonplaats aangehouden.

In Zaandam en Heemskerk werden een 29-jarige snorfietser en een 20-jarige bromfietser aangehouden die beide met een flinke slok op (1,2) reden. De Zaandammer liep zaterdagmiddag rond half vier tegen de lamp toen agenten de man tijdens hun fietssurveillance zagen rijden. De drankrijder moest zijn snorfiets inleveren omdat het de derde keer was dat hij, zonder rijbewijs, onder invloed reed. De bromfietser uit Heemskerk, een beginnend bestuurder, moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij een alcoholgehalte van meer dan 0,8 had.

In Kennemerland kreeg een drankrijder twee keer een proces-verbaal omdat de bestuurder ondanks een opgelegd rijverbod toch weer achter het stuur kroop.

Wanneer vordert de politie het rijbewijs in?

Als het alcoholgehalte hoger is dan 1,3 %o, vordert de politie het rijbewijs in. Bij beginnende bestuurders geldt dat het rijbewijs wordt ingevorderd bij een lager alcoholgehalte, nl: vanaf 0,8 %o.

De politie maakt proces verbaal op en stuurt dit binnen drie dagen met het rijbewijs naar de Officier van Justitie. Tijdens de invordering van het rijbewijs mag de betrokken persoon geen motorrijtuig besturen.

Waarom extra alcoholcontroles?

Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat er ieder jaar door alcohol zo'n 150 doden vallen en er 3.000 tot 4.000 mensen in het ziekenhuis belanden na een
verkeersongeval (cijfers over de afgelopen 5 jaar). Daarom verricht de politie extra alcoholcontroles zoals de provinciale alcoholcontrole. Rijden onder invloed is een misdrijf. De sancties variëren van een rijverbod en hoge geldboetes tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid. Voor meer informatie over de sancties voor het rijden onder invloed, zie: www.verkeershandhaving.nl

De resultaten per politiekorps:

Politie Gooi & Vechtstreek

Locaties: 4

Blaastesten: 1.107

Aantal processen verbaal: 13

Politie Zaanstreek-Waterland

Locaties: 16

Blaastesten: 909

Aantal processen verbaal: 10

Politie Noord-Holland Noord

Locaties: 8

Blaastesten: 866

Aantal processen verbaal: 16

Politie Kennemerland

Locaties: 27

Blaastesten: 2.358

Aantal processen verbaal: 51

Politie Amsterdam-Amstelland

Locaties: 7

Blaastesten: 918

Aantal processen verbaal: 10.

Laatst gewijzigd 24-09-2007 16:27 | © Politie Zaanstreek-Waterland |