Ingezonden persbericht


Vijfde Dag van de Dialoog Amsterdam in teken van Zorg

Amsterdam, 24 september 2007 - Onder het motto 'Amsterdammers zorgen ervoor' vindt op donderdag 27 september de vijfde Dag van de Dialoog in Amsterdam plaats. Meer dan 150 tafels staan deze dag klaar om ruim duizend mensen te ontvangen die met elkaar in gesprek gaan over wat zorg voor hen betekent.

Ontbijttafel in Zeeburg
De aftrap wordt 's ochtends om 8 uur gegeven met een gezamenlijk ontbijt in zorginstelling Flevohuis door Eric van Kaam (regiodirecteur Ymere), Jan Hoek (wethouder stadsdeel Zeeburg) en Elly van den Hazelkamp (Hoofd Zorg het Flevohuis).

Debat in de Balie
Ter gelegenheid van de vijfde Amsterdamse Dag van de Dialoog in Amsterdam, organiseert het Platform Amsterdam Dialoog naast alle dialogen, één debat: over de zin en onzin van sociale cohesie. Aanleiding vormt het recente SCP-rapport 'Interventies voor Integratie' waarin de meetbaarheid van maatschappelijke initiatieven ter discussie wordt gesteld. Onder leiding van presentator/columnist Tarik Yousif geven wethouder Hennah Buyne, filosoof Jos Kessels, onderzoeker Radboud Engberse, docente MarieJo Hermans en projectleider Ramadan Festival, Ahmed Larouz, hun visie op de betekenis van sociale interventies. Het debat begint om 14.00 uur en zal duren tot 15.00 uur.

Afsluiting met een bijzondere dialoogavond over Zorgen voor je ouders De Dag van de Dialoog wordt afgesloten met een dialoogavond georganiseerd door zorginstelling Cordaan en Tafelschikken (locatie Nieuw Vredenburgh in de Baarsjes) over zorgen voor je ouders. Tafelschikken is een theatervorm aan de dinertafel om de dialoog te stimuleren. De avond wordt dan ook omlijst door de actrices Chiara Tissen en Loes Wouterson met een voorgedragen theaterstuk over twee zussen die de zorg voor hun zieke moeder op zich nemen. Een 'Iftar' maaltijd wordt aangeboden door Ramadan Festival.

Welkom
Amsterdammers die aan een van de vele tafels aan willen schuiven, kunnen op www.amsterdamdialoog.nl zien welke tafels er bij hen in de buurt worden georganiseerd. Zij kunnen zich direct bij de organisatoren aanmelden.

De Amsterdamse Slinger
De Amsterdamse Slinger (www.amsterdam.slinger.nu) heeft met haar partners ook Slingertafels gecreëerd. Zo zijn er 10 Slingertafels bij Van Harte Resto in Slotervaart waarbij jongeren van het ROC van Amsterdam en ROC ASA met ouderen in gesprek gaan. Ben & Jerry's voorziet hen van "Social Ice". Ook de leerlingen van InHolland doen mee! Er zijn 6 leerlingen die zich als gespreksleiders hebben aangediend om een tafel te leiden op 2 locaties van InHolland. De leerlingen zijn nog op zoek naar Amsterdammers en/of organisaties die willen aanschuiven. Interesse? Stuur een email naar: amsterdam@slinger.nu

Aanmelden?
Aanmelden voor de diverse tafels als ook voor het ontbijt, het debat en de afsluiting kan ook via www.amsterdamdialoog.nl of 020-670 77 00. Een aantal tafels staan in het teken van Ramadan en nodigen de deelnemers uit voor een 'Iftar' maaltijd om gezamenlijk het vasten te onderbreken. De 'Iftars' worden mede mogelijk gemaakt door Ramadan Festival.

Platform Amsterdam Dialoog
De Dag van de Dialoog is een initiatief van het Platform Amsterdam Dialoog, dat bestaat uit bedrijven, maatschappelijke organisaties en scholen die samenwerken aan de binding in de stad. Met de Dag van de Dialoog werkt het Platform aan het verkleinen van de kloof tussen verschillende culturen, leeftijden en groepen binnen de stad Amsterdam. Albert Heijn, Algemene Woningbouw Vereniging, Amsterdam met Hart en Ziel, De Balie, COC Amsterdam, Esprit Scholengroep, ING bank, Instituut voor Publiek en Politiek, Meldpunt Discriminatie, Nieuwe Maan Communicatie Adviesgroep, Nieuwe Trivium, Politie Amsterdam-Amstelland, Rabobank Amsterdam en Omstreken, Randstad, ROC Amsterdam, Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam, Woningbouwcorporatie Ymere. De Dag van de Dialoog wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Amsterdam, Rode Hoed, Tafelschikken, Ramadan Festival en de Amsterdamse Slinger.

Dag van de Dialoog Nationaal
De Dag van de Dialoog werd voor het eerst georganiseerd in Rotterdam in 2001. De eerste Amsterdamse Dag van de Dialoog vond plaats in december 2004, kort na de moord op Theo van Gogh. Met steun van het Oranje Fonds helpen initiatiefnemers uit Amsterdam en Rotterdam bij de organisatie van de Dag van de Dialoog in 20 andere steden. Zo vindt op 27 september de eerste Dag van de Dialoog in Almere plaats. De landelijke initiatiefgroep Dag van de Dialoog streeft ernaar om in 2008, in het kader van het Europese jaar van de Interculturele Dialoog een Nationale Dag van de Dialoog te organiseren.



Ingezonden persbericht