EFIC Grunenthal Grant 2007: winnaars aangekondigd

24/09/2007 17:07



PR Newswire



BRUSSEL, België en AKEN, Duitsland, September 24 /PRNewswire/ -- De Europese Federatie van Afdelingen voor de Internationale Associatie voor Pijnstudie (EFIC) en het farmaceutisch bedrijf Grunenthal hebben de winnaars bekendgemaakt van de EFIC-Grunenthal Grant van dit jaar. Elk jaar worden jonge Europese wetenschappers beloond met deze subsidie dat hun the mogelijkheid geeft om vernieuwend, klinisch verkennend en menselijk experimenteel pijnonderzoek uit te voeren. Dit jaar dienden 29 jonge onderzoekers uit acht landen een aanvraag in voor een totaal van 100.000 EUR.

Hoewel acute pijn over het algemeen beschouwd kan worden als een symptoom van een ziekte of letsel, is chronische en terugkerende pijn vaak een specifiek probleem dat als een op zichzelf staande ziekte beschouwd zou moeten worden. EFIC en Grunenthal hebben zich erop toegelegd te investeren in projecten van jonge onderzoekers betreffende klinisch en menselijk experimenteel pijnonderzoek.

Prof. Marshall Devor, Ph.D., voorzitter van EFIC's onderzoekscomité en professor aan het Instituut van Levenswetenschappen en Centrum voor Pijnonderzoek aan de Hebreeuwse Universiteit, Jeruzalem, legt uit dat: "chronische pijn als artritis, rugpijn en hoofdpijn, de levenskwaliteit van miljoenen mensen in Europa, bijna 20% van alle volwassenen, vergalt. En toch wordt er maar bar weinig geïnvesteerd in universiteitsonderzoek, gericht op het verkrijgen van inzicht in pijnmechanismen. Door samen te werken met EFIC in het EFIC-Grunenthal Grant programma, heeft Grunenthal een leiderspositie ingenomen."

"Zonder het onderzoek uitgevoerd door jonge universiteitswetenschappers, zou het moeilijk zijn een beter inzicht te krijgen in de mechanismen die ten grondslag liggen aan chronische pijn, die de Europese Unie miljarden Euros per jaar kost," aldus Wolfgang Becker, bestuurslid (ad interim) van Grunenthal GmbH. "Daarom heeft Grunenthal zich toegelegd op deze onbeperkte onderzoekssubsidie, hiermee de Europese Unie uitdagend om chronische pijn als een op zichzelf staande ziekte te erkennen en niet slechts als een symptoom van een andere ziekte. Door het leiden te verlichten zullen patiënten in staat zijn terug te keren naar hun dagelijkse, productieve leven. Het aanzienlijke geldbedrag dat op die manier uitgespaard wordt kan dan weer elders gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het vinden van genezingsmethoden voor andere ziektes."

"Pijn wordt door dokters in de meeste medische specialiteiten doorgaans afgedaan als 'slechts een symptoom' - ondanks het feit dat het de meest voorkomende reden is dat mensen medische hulp zoeken. Het is nodig dat wij pijn, in ieder geval chronische pijn, zien als een op zichzelf staande ziekte, die alleen kan worden genezen door gespecialiseerde medische training en onderzoek," zei Prof. Serdar Erdine, M.D., President van EFIC en directeur van de afdeling Algologie, Faculteit Geneeskunde aan de universiteit van Istanbul.

De EFIC-Grunenthal Grant winnaars voor dit jaar zijn:


- Thomas Graven-Nielsen, Universiteit van Aalborg, Denemarken

'Referred pain related to 'Memory' in the nociceptive system'


- Valéry Legrain, Katholieke Universiteit Leuven, Brussel, België

'Behavioural and neurophysiological explorations of cognitive modulations of pain'


- Christian Netzer, Universiteit van Keulen, Duitsland

'Comprehensive genetic analysis of the calcitonin-gene-related-peptide pathway in migraine with aura'.


- Markus Ploner, Technische Universiteit, München, Duitsland

'Gamma oscillations and human pain perception'


- Dieuwke Veldhuijzen, Universiteit van Utrecht, Nederland

'Functional imaging of sympathetic arousal in fibromyalgia'

De prijsuitrijkingsceremonie zal plaatsvinden in Aken op 15 november 2007. De volgende oproep, voor inzendingen voor de EFIC-Grunenthal subsidie van 2008, zal worden uitgevaardigd in oktober 2007. Meer informatie over de EFIC-Grunenthal subsidie kunt u vinden op http://www.e-g-g.info.

Over EFIC

De Europese Federatie van IASP afdelingen (EFIC), is een multidisciplinaire professionele organisatie op het gebied van pijnwetenschap en geneeskunde, bestaande uit de 30 Europese afdelingen van IASP (Internationale Associatie voor Pijnonderzoek). Opgericht in 1993 door Prof. Ulf Lindblom, vertegenwoordigen de 30 kiesgerechtigde EFIC afdelingen 33 landen en bijna 18.000 wetenschappers, artsen, verpleegsters, fysiotherapeuten, psychologen en andere gezondheidszorgdeskundigen uit heel Europa, die pijn onderzoeken en patiënten met pijn behandelen. http://www.efic.org

Over Grunenthal

Grünenthal is een expert in pijntherapie, gynaecologie en een pionier in intelligente, gebruiksvriendelijke technologieën om medicijnen toe te dienen. Het bedrijf is opgericht in 1946 en heeft momenteel 1900 werknemers in Duitsland en 4800 werknemers wereldwijd. In 2006 bereikte Grünenthal als inkomsten 813 miljoen euro. http://www.grunenthal.com

Contact:

Anke Krueger-Hellwig
Telefoon: +49-241-569-2858
Fax: +49-241-569-1486
anke.krueger-hellwig@grunenthal.com
Grunenthal GmbH
52099 Aken, Duitsland,
http://www.grunenthal.com
Contact: Anke Krueger-Hellwig, Telefoon: +49-241-569-2858, Fax: +49-241-569-1486, anke.krueger-hellwig@grunenthal.com; Grunenthal GmbH, 52099 Aken, Duitsland