Time : 17:14:51
Date : 24 September 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

40 Jaar Eurotransplant : Europese Ministers van Volksgezondheid bekrachtigen samenwerking bij Eurotransplant

Vandaag hebben zeven EU-Ministers van Volksgezondheid hun samenwerking binnen Eurotransplant op het gebied van orgaantransplantatie bekrachtigd. In het kader van de viering van het 40-jarig bestaan van de stichting Eurotransplant International Foundation ondertekenden de ministers te St. Gerlach bij Maastricht, Nederland, een desbetreffende gemeenschappelijke verklaring.

Tijdens een conferentie met het bestuur van Eurotransplant bekrachtigden de ministers en representanten uit Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië hun intentie, samen te zoeken naar oplossingen voor het grote gebrek aan donororganen en om de voordelen van internationale samenwerking te benadrukken. Volgens het bestuur van Eurotransplant speelt de internationale samenwerking binnen de Europese Unie een sleutelrol als het erom gaat, door orgaandonatie meer mensenlevens te redden. Arie Oosterlee, algemeen directeur van Eurotransplant: "Ernstig zieke patiënten hebben aanzienlijk grotere kansen om een donororgaan te krijgen, als landen samenwerken in een organisatie als Eurotransplant. Zo is in de Eurotransplant-landen één op de vijf getransplanteerde organen afkomstig uit een andere lidstaat. In andere EU-landen ligt dit aandeel slechts bij 2 procent. Door de internationale uitwisseling kunnen wij voorkomen, dat de schaarse donororganen voor een transplantatie verloren gaan. Hoe meer landen deelnemen, hoe meer mensen daarvan profiteren. Dat is ook de reden waarom het zo belangrijk is dat de ministers opkomen voor samenwerking."

De Ministers van Volksgezondheid bekrachtigen hun betrokkenheid op een belangrijk tijdstip: momenteel ontwikkelt de Europese Commissie plannen tot regeling van het gebied orgaandonatie. De conferentie sterkt de rol van Eurotransplant in een Europese context.

122.000 patienten geholpen
In de voorbije 40 jaar heeft Eurotransplant 122.000 ernstig zieke mensen geholpen door het beschikbaarstellen van een donororgaan. Sinds de oprichting van Eurotransplant werden in het Eurotransplant-gebied meer dan 14.000 harten, 4.000 longen, 79.000 nieren, 21.000 levers en 4.200 alvleesklieren getransplanteerd. Maar de behoefte neemt toe: momenteel staan meer dan 15.000 patiënten op de wachtlijsten voor een donororgaan.

Eurotransplant is een internationale, non profit organisatie. Het netwerk verenigt de bevolking van Oostenrijk, België, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Slovenië en Kroatië. In de
Eurotransplant-regio's leven meer dan 124 miljoen mensen. Eurotransplant is verantwoordelijk voor de coördinatie van orgaantransplantaties in de transplantatiecentra van de zeven lidstaten. Tot de deelnemers van het samenwerkingsverband behoren alle transplantatieklinieken, laboratoria voor weefseltypering en donorziekenhuizen.
Eurotransplant werd in 1967 opgericht door Professor Jon van Rood. De coördinatie van de samenwerking
ook verder in de handen van wetenschappers uit de lidstaten. Op grond van het wetenschappelijke
zwaartepunt wordt Eurotransplant wereldwijd geacht als belangrijkste organisatie voor de
orgaantransplantatie.

Meer informatie vindt u onder www.eurotransplant.nl Contact:
Arie Oosterlee, general director Eurotransplant
Tel.: +31 - 71 - 5795795
E-Mail: a.oosterlee@eurotransplant.nl

Agentschapscontact:
El Pato Ltd. - Agentur für Kommunikation
Schumannstrasse 2, 10117 Berlin, Germany
Tel.: +49 - 30 - 802080500, Fax: +49 - 30 - 802080509 E-Mail: eurotransplant@el-pato.com

URL: http://www.eurotransplant.nl