Actieplan Suïcidepreventie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
Algemene Commissie voor Jeugd en Gezin
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/CGG-2798960

24 september 2007

Bij brief van 10 september 2007 heeft u mij en de Minister van Jeugd en Gezin gevraagd u te informeren over de stand van zaken van betreffende het Actieplan preventie zelfdoding jongeren onder de vijfentwintig jaar. Naar aanleiding van dit verzoek, bericht ik u daarover het volgende.

Eerder heb ik de Tweede Kamer bij brief van 16 augustus 2005 (TK 2004/2005, 22 894, nr. 65) geïnformeerd over het Nationaal Actieplan Suïcidepreventie en de termijn waarop mijn standpunt daarop zal worden uitgebracht.

In mijn brief van 16 augustus 2005 heb ik de Tweede Kamer bericht dat naar aanleiding van het Nationaal Actieplan Suïcidepreventie, het Trimbos instituut een onderzoek zal verrichten naar mogelijke verbetering van preventie en behandeling van suïcidaal gedrag en het daarbij te voeren overheidsbeleid.

Op basis van het onderzoek van het Trimbos instituut zal ik een definitief standpunt innemen op het Nationaal Actieplan Suïcidepreventie. Ten tijde van mijn brief van 16 augustus 2005 was de verwachting dat het onderzoek van het Trimbos instituut eind 2006 zou zijn afgerond. Echter, de voltooiing van dit onderzoek is vertraagd. De verwachting is evenwel dat het onderzoek nog dit najaar kan worden afgerond en dat ik de resultaten daarvan naar de Tweede Kamer kan zenden.

Het Nationaal Actieplan Suïcidepreventie is overigens niet specifiek en uitsluitend gericht op suïcide van jongeren onder de vijfentwintig jaar, maar is gericht op alle doelgroepen.
Ook mijn definitieve standpunt op het Nationaal Actieplan Suïcidepreventie zal zich dan ook niet beperken tot jongeren onder de leeftijd van vijfentwintig jaar.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink