Time : 17:21:13
Date : 24 September 2007
Sender Name: CTB

Première in Congo: een televisiereeks die sensibiliseert rond HIV/aids Na Kinshasa gaat ook in Brussel de eerste aflevering, 'Papy, Mon histoire' woensdag in avant-première, vooraleer de film in heel Congo wordt verspreid.

Op zaterdag 22 september konden de Congolese media, de verkozenen rond de minister van Volksgezondheid en de acteurs van de film met veel enthousiasme de eerste aflevering van de reeks 'Mon histoire' ontdekken. Deze fictiefilm is gemaakt om het Congolese publiek te sensibiliseren rond HIV/aids en vervult een pioniersfunctie in de DRC. De film is gebaseerd op echte getuigenissen van personen met het aidsvirus. Hij is integraal opgenomen in Congo, met Congolese acteurs die in een van de landstalen spreken. De reeks moet de Congolezen in staat stellen om zich te identificeren met het personage van wie het verhaal wordt verteld. De doelstelling is duidelijk: de kijker informeren en sensibiliseren. De eerste aflevering van de reeks, 'Papy', wil een positief beeld tonen van het leven met aids. Het verhaal is aangrijpend, maar de film bevat ook een komische noot en eindigt positief, met de echte getuigenis van 'Papy'.

BTC (Belgische Technische Coöperatie) en de Koning Boudewijnstichting voeren projecten ter bestrijding van HIV/aids uit en vonden het dan ook vanzelfsprekend om de schouders te zetten onder dit project van de cineast Djo Munga. De film wordt bovendien voorgesteld met de steun van Peter Piot, Directeur van UNAIDS en Adjunct Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties: 'Er zouden meer films als 'Papy' gemaakt moeten worden, in Congo en in heel Afrika. De verhalen behandelen op een concrete en onomwonden manier vragen die de mensen zich stellen over aids. Ze kunnen een sterke impact hebben op het gedrag van individuen en zijn krachtige middelen om de boodschappen die we willen uitdragen over te brengen.'

De film wordt in avant-première voorgesteld in BTC te Brussel en op het Festival du film francophone te Namen. Binnen een drietal weken wordt hij door de belangrijkste Congolese televisiezenders uitgezonden en zullen DVD's worden verdeeld onder scholen en zalen in het hele land.

UITNODIGING VOOR DE PERS

De journalisten worden vriendelijk uitgenodigd op de vertoning van de film 'Papy'. Na de film is er gelegenheid om de filmploeg en de HIV/aids-experts van de DRC te ontmoeten en te interviewen. Een persdossier en kopieën van de film zijn beschikbaar op aanvraag. Datum: woensdag 26 september om 11.45 uur
Plaats: Espace Jacqmotte, Hoogstraat 139, 1000 Brussel

Contactpersonen voor de pers:
BTC: Marie-Christine Boeve, +32-496-57 15 05,
marie-christine.boeve@btcctb.org
KBS: Jean-Paul Collette, +32-474-99 70 75, collette.j@kbs-frb.be

URL: http://www.btcctb.org
http://www.kbs-frb.be/