Minister Vogelaar: afspraken voor preventie eergerelateerd geweld

Vier grote koepels voor minderheden bundelen de komende jaren hun krachten om de preventie van eergerelateerd geweld te versterken. Zo moet in tien gemeenten de samenwerking tussen lokale minderhedengemeenschappen en instanties als de politie, de hulpverlening en bestuur worden verbeterd. Dit schrijft minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie), mede namens minister Hirsch Ballin (Justitie) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Voor het programma 'Aan de goede kant van de eer' is tot en met 2010 ¤ 2,3 miljoen beschikkbaar.

Minister Vogelaar heeft voor de preventie van eergerelateerd geweld afspraken gemaakt met vertegenwoordigers van Vluchtelingenorganisaties Nederland (VON), het Inspraak Orgaan Turken (IOT), het Samenwerkingsverband van Marokkanen (SMN) en de Samenwerkende Turkse Organisaties (STO). Binnen het kabinetsbrede beleidsprogramma eergerelateerd geweld is minister Vogelaar verantwoordelijk voor het onderdeel maatschappelijke preventie.

Voor het kaderprogramma 'Aan de goede kant van de eer' zijn samen met de vier koepels concrete doelstellingen geformuleerd. Naast het bevorderen van samenwerking ligt de nadruk op het verhogen van zelfredzaamheid en mentaliteits- en gedragsverandering. De minister zal in gesprek gaan met tien gemeenten waar een betere samenwerking moet komen tussen de minderhedenorganisaties en instanties als de politie en de hulpverlening.

De uitvoering van het programma 'Aan de goede kant van de eer' ligt grotendeels in handen van de koepelorganisaties. Inzet van de koepels is de weerbaarheid te verhogen van risicogemeenschappen bij eergerelateerd geweld. Verder willen zij een brede betrokkenheid realiseren van aangesloten organisaties en groepen. Vluchtelingenorganisaties Nederland heeft namens de koepels eerder al een protocol opgesteld die handvatten biedt voor de omgang met eergerelateerd geweld.

Noot voor redacties (