Presentatie WRR-rapport Identificatie met Nederland

Nieuwsbericht | 24-09-2007

Minister Hirsch Ballin nam in aanwezigheid van Prinses Máxima het eerste exemplaar van het rapport Identificatie met Nederland van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in ontvangst uit handen van de voorzitter van de projectgroep, prof. dr. P.L. Meurs.

De WRR bepleit in het rapport een perspectiefwisseling bij nationale identiteit. De huidige eendimensionale aandacht voor nationale identiteit is te veel op het verleden en te weinig op de toekomst gericht. Door over te schakelen naar een toekomstgericht perspectief komt het omgaan met verschillen veel meer tot zijn recht.

De urgentie daarvan is duidelijk: zowel migranten en hun kinderen als `oorspronkelijke' Nederlanders voelen zich niet altijd meer thuis in ons land. Er is steeds minder onderling contact tussen bevolkingsgroepen, in extreme gevallen is er zelfs sprake van radicalisering en angst. De Raad pleit er voor het perspectief te verleggen van nationale identiteit naar processen van identificatie met Nederland.