Gemeente Gemert-Bakel

Persbericht

Gemert/Helmond, 24 september 2007

Proef in gemeentehuis Gemert-Bakel in samenwerking met GGZ

Ook psychische hulp voor werkzoekende uit Gemert-Bakel

Ook werkzoekenden in Gemert-Bakel met psychische problemen moeten maximaal ondersteund worden bij het vinden van werk. Daarom gaat GGZ-medewerkerTom van Dinther structureel een of twee keer per maand in het gemeentehuis van Gemert-Bakel werken. Dit naar gelang de behoefte.

Op aanbeveling van wethouder Jan Bevers is maandag 24 september deze proef van een half jaar gestart, de eerste in de regio-Helmond.

Gemert-Bakel kent circa honderd uitkeringsgerechtigden met mogelijk psychische problemen. Zij zijn vaak toch bemiddelbaar naar werk of dagbesteding. De deskundigheid en expertise van de GGZ helpt de gemeente in haar streven om deze groep inwoners mee te kunnen laten doen aan de maatschappij.

Naar eigen vermogen

We kijken actief naar wat de mensen wél kunnen, zegt wethouder Jan Bevers. En dan niet alleen op het gebied van betaald werk. Ook sociale activering is een doelstelling van de gemeente. Misschien is dat ook een eerste stapje naar een gewone baan. Iedereen doet mee naar eigen vermogen en kunnen, zeg ik dan.

Psychische problemen hebben hun impact op de mogelijkheden tot bemiddeling naar een baan. Met de deskundigheid en expertise van GGZ-medewerkers zullen ambtenaren beter in staat zijn deze specifieke doelgroep te bemiddelen.

Tijdens het spreekuur van GGZ-medewerker Tom van Dinther in het gemeentehuis kunnen ambtenaren kunnen met hun vragen bij hem terecht. Hij ondersteunt bij het herkennen van psychische problematiek en/of gedragspatronen, geeft advies, en leert hen omgaan met klanten met psychische problematiek. Het is niet de bedoeling dat de GGZ-medewerker mensen helpt zonder tussenkomst van een medewerker van de gemeente Gemert-Bakel; het is geen open spreekuur.

Psycholoog ook beschikbaar

Omdat niet duidelijk is of een klant behandeld wordt of behandeld is voor zijn psychische probleem is het mogelijk klanten in contact te brengen met een GGZ-psycholoog. Na een gesprek kan deze adviseren over de mogelijkheden die iemand heeft om aan de slag te gaan, en wat nodig is om hem of haar daarin te helpen. Ook uitgebreid onderzoek behoort tot de mogelijkheden. Verder krijgen ambtenaren scholing over psychiatrische stoornissen, en de invloeden van de stoornis op het sociaal functioneren.

GGZ Oost Brabant, Regio Helmond kan op deze wijze haar expertise op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg gericht inzetten om mensen met psychische problemen in Gemert-Bakel te ondersteunen. Meestal verlopen klantcontacten bij de GGZ via de huisarts.

Met hulp van de GGD kan de werkzoekende in Gemert-Bakel leren zijn eigen kwaliteiten (weer) te gebruiken.


-0-0-0-