VVD


24-9-2007

Standpunt VVD over referendum EU-hervormingsverdrag

De VVD heeft al tijdens het debat in juni aangegeven dat zij het oordeel voor een referendum over het hervormingsverdrag zal geven aan het einde van de Intergouvernementele Conferentie.

Verwacht wordt dat het Portugese voorzitterschap de besprekingen half oktober zal afronden. De VVD is van mening dat de regering en het parlement zich tot het allerlaatste moment moet inspannen om een deugdelijk resultaat voor Nederland neer te zetten. Dat resultaat moet tegemoetkomen aan het NEE dat de Nederlanders in 2005 hebben laten horen.
Gedurende de zomer en ook nu nog zijn er politieke kwesties die bij een aantal lidstaten in de besprekingen rondom het Verdrag een rol spelen: De Fransen proberen de rol van de Europese Centrale Bank op te rekken; de Engelsen proberen hun uitzonderingspositie op justitie gebied nog verder op te rekken ten koste van andere lidstaten en de Polen hebben gepoogd om een ander stemsysteem na 2014 in het verdrag te krijgen. Dit zijn aanleidingen voor de VVD fractie om een definitief oordeel over het Verdrag, waar wij in beginsel positief over zijn, in oktober te geven. Het simpele feit dat deze regering de Raad van State (RvSt.) een spoedadvies heeft gevraagd, om daarmee van een intern politiek probleem verlost te worden, is voor de VVD geen aanleiding om haar verantwoordelijkheid voor een eindresultaat te ontlopen.

De VVD heeft kennis genomen van het advies van de RvSt. dat klip en klaar is en ons niet heeft verrast. Voor de VVD stond al vanaf januari dit jaar voorop dat het nieuwe verdrag volledig terug naar af moest en een gewoon wijzigingsverdrag moest worden. Hierbij moesten de constitutionele elementen, die in 2003 voor de VVD aanleiding waren voor een referendum, volledig verdwijnen. Ook andere elementen waren van wezenlijk belang zoals: een duidelijke bevoegdheidsverdeling; de mogelijkheid om op sommige terreinen verlies van veto te herroepen; het vergroten van de nationale grip op Brusselse bemoeizucht en stringentere handhaving van regels voor de uitbreiding. Of aan al deze voorwaarden voldaan zal worden, en er dus geen onaangename verrassingen meer op zullen duiken, weten we pas eind oktober.

De VVD wenst dan ook dat de regering zich bezig blijft houden met realisatie van deze voorwaarden waaraan ook de VVD, `oranje-kaart en uitbreidingscriteria', haar bijdrage heeft geleverd. Als wij onszelf als volksvertegenwoordigers serieus willen nemen dan moeten we ons eerst op bovenstaande zaken concentreren ipv op een eventueel referendum. Dat is namelijk de opdracht van het vorige referendum geweest.