Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

7 september 2007

Zwemdiploma, verkeersdiploma, SMAAKDIPLOMA

120.000 basisscholieren halen hun Smaakdiploma A tijdens de Week van de Smaak

Tijdens de Week van de Smaak, van 24 tot 30 september, zullen ongeveer 1.000 basisscholen in Nederland meedoen aan de Landelijke Smaaktest. De kinderen leren beter proeven en ontdekken waar hun eten vandaan komt. Wie de test goed afrondt, verdient het Smaakdiploma A! De actie sluit aan op de landelijke Smaaklessen.

De scholen reageerden bijzonder enthousiast. De Landelijke Smaaktest is een inspirerend werkblad vol met speelse testjes, vragen en weetjes, dat de smaakbeleving van de kinderen prikkelt. Kinderen worden zich daardoor meer bewust van de bronnen van hun voedsel en van gezondheidsaspecten. Maar in de eerst plaats leren ze hun smaak te ontwikkelen.

De Smaaktest en het Smaakdiploma A zijn ideeën uit de koker van de bekende tv-kok Pierre Wind. De Smaaktest is meteen een kennismaking met een moderne voedingsles. We hopen dan ook dat de deelnemende scholen zich aansluiten bij de landelijke Smaaklessen. Met de Smaaktest willen we de politiek erop attenderen dat verplichte voedingslessen op basisscholen een absolute noodzaak zijn.

De Landelijke Smaaktest en het Smaakdiploma A worden gelanceerd tijdens de Week van de Smaak, die plaatsvindt van 24 t/m 30 september. De Week van de Smaak vindt dit jaar voor het eerst in het hele land plaats. Er zijn activiteiten op meer dan 1.500 locaties. Restaurants, cateraars, koks, boeren, scholen, winkels, producenten en supermarkten doen mee. In Frankrijk, België en Zwitserland bestond al eerder een Week van de Smaak.

Einde persbericht

---

De Week van de Smaak is een gezamenlijk initiatief van Euro-Toques, smaakambassadeur Pierre Wind, Slow Food, Streekeigen Producten Nederland, Kunsthal Rotterdam en Biologica. Projectleiding ligt bij Biologica. De Week van de Smaak wordt langjarig gesteund door het VSBfonds en het ministerie van LNV. Verder wordt de week mogelijk gemaakt door o.a. de Volkskrant, Provincie Noord-Brabant, Koninklijk Horeca Nederland, Lekker (Dé restaurantgids van Nederland) en delicious., té lekker om te laten liggen.