Life under 20 Filmfestival


De wereld van jongeren in film

ALMERE, 20070924 -- Van 5 tot en met 12 oktober 2007 vindt de eerste editie plaats van een uniek Nederlands filmfestival. Uniek omdat jongeren (van 12-20 jaar) de ideeën voor de films zelf hebben bedacht. De uiteindelijke verfilming is onder leiding van professionals uit de Nederlandse film- en televisiewereld tot stand gekomen. Het LIFE UNDER 20 Filmfestival is het eerste filmfestival dat jongeren op die manier een podium biedt. Op 5 oktober 2007 gaan de films van het LIFE UNDER 20 Filmfestival in première in Filmtheater Utopolis in Almere. De gastheer van die (besloten) avond is niemand minder dan Jörgen Raymann...

Jongeren in de rol van 'filmmaker'
Op televisie en in films hoor en zie je veel over de leefwereld van jongeren. Het zijn echter vaak volwassenen die deze films en televisieprogramma's bedenken. Het LIFE UNDER 20 Filmfestival heeft een andere opzet. Het biedt jongeren een eigen podium in de wereld van film. Want wie kunnen er nu beter vertellen over de wereld van jongeren dan jongeren zelf?

100 inzendingen
LIFE UNDER 20 Filmfestival vroeg jonge mensen van 12 tot en met 20 jaar ideeën in te sturen voor een korte speelfilm of een documentaire. Een vakjury maakte uit de ca. 100 inzendingen een selectie. Scenarioschrijvers werkten de ideeën uit tot filmscripts en professionele filmmakers verfilmden en monteerden deze scripts uiteindelijk tot films.

Casting met 600 deelnemers
Niet alleen de bedenkers van de films, maar ook de cast bestaat voor een groot deel uit jongeren. Maar liefst 600 acteurs in de dop reageerden op de oproep...

Kwaliteit voorop!
Door de inzet van professionals uit de televisie- en filmwereld streeft het LIFE UNDER 20 Filmfestival professionele, artistieke en productionele kwaliteit na. "Zonder de oorspronkelijkheid van de ideeën aan te willen tasten, hebben we met behulp van vakmensen de verhaallijnen uitgewerkt tot films. En daarmee waarborgen we onze belofte om jongeren te laten spreken en tegelijkertijd onze kwaliteit", aldus artistiek directeur Joost de Wert. Dit geldt overigens voor het gehele productieproces, van de selectie van de cast en het script tot en met de verfilming.

De films...
De wereld van jongeren in film (reportage,15 minuten)
De jongeren waarvan de ideeën voor een film werden uitgewerkt tot een filmscript spreken over hun ervaringen met Life Under 20.

Overleven (drama van 50 minuten, naar het idee van Sheresade Cabello Lara)
Luna probeert te overleven op een school waar een bende de dienst uitmaakt. Vernederd en mishandeld krijgt ze hulp van Jordy, lid van een rivaliserende bende. Een treffen blijft niet uit.

Tegen de wind in (animatie van 5 minuten, naar het idee van Emma Bruin)
Met haar po*tische verbeelding overwint een meisje de al te rationele werkelijkheid.

Een stukje hemel (combinatie van documentaire en animatie, naar het idee van Mirwais Ahmadzai)
Als 17-jarige speelt Mirwais zijn kinderjaren in een door oorlog getroffen Kabul, zijn vlucht door de bergen en zijn komst in het land waar de hemel zich laat zien.

112 (zwarte komedie van 40 minuten, naar het idee van Zakaria Nielsen)
Uit verveling plegen drie jongens van Marokkaanse afkomst een valse bommelding op 11 september 2005. Nederland is in rep en roer en de AIVD pakt ze als terroristen op. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn...

Toekomst: internationaal
Het is de bedoeling dat het LIFE UNDER 20 Filmfestival in de toekomst opnieuw plaatsvindt. Door nieuwe samenwerkingsverbanden zal het festival de volgende keer een internationaal karakter krijgen."Op dit moment hebben we al contact met filmmakers in Griekenland en Italië die het LIFE UNDER 20 Filmfestival willen opstarten in hun eigen land. Met die internationale toekomst van ons festival zit het dus wel goed", bevestigt zakelijk leider Komle Samson.

Festival data & reserveren
Op 5 oktober 2007 gaan de films van het LIFE UNDER 20 Filmfestival in première in Filmtheater Utopolis in Almere. De gastheer van die (besloten) avond is niemand minder dan Jörgen Raymann. Van zaterdag 6 tot en met vrijdag 12 oktober zijn alle films dagelijks te zien om 16.00 uur en om 19.00 uur in de filmtheaters Utopolis Almere en Utopolis Lelystad.
Kaartjes (voor het hele LIFE UNDER 20 programma van 5 films) kosten Euro 8,50 per stuk in Almere en Euro 8,- in Lelystad. Reserveren kan via www.utopolis.nl

www.lifeunder20.com

LIFE UNDER 20 Filmfestival is een idee en initiatief van Edsel Samson.

LIFE UNDER 20 Filmfestival wordt mede mogelijk gemaakt door: provincie Flevoland, gemeente Almere, gemeente Lelystad, VSBfonds, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, Prins Bernhard Cultuurfonds, ministerie van OCW en Citymarketing Almere





Ingezonden persbericht