Technische Universiteit Delft

Gridcomputing - De toekomst!
door SG

Studium Generale - Grid computing in Nederland - gereedschap voor onderzoek en bedrijfsleven. Wetenschap bedrijven is al lang geen kwestie meer van alleen experiment en theorie.

24 september 2007 | 20:15 uur
plaats: Speakers, Burgwal 45 t/m 49, 2611 GG Delft

'In silico' modellering en simulatie (modellering en simulatie op computers) is daar bij gekomen, wat heeft geleid tot onder meer de ontwikkeling van grootschalige rekenfaciliteiten, als gereedschap voor deze manier van onderzoek doen. Via enige historie, technische details, applicaties en ontwikkelingen wordt in deze lezing ingegaan op diverse aspecten van deze derde pijler onder het wetenschappelijk onderzoek. Onder meer wordt gesproken over supercomputers, internet en grid technologie, digitale data explosie, nu en in de toekomst, alsmede de positie van Nederland in deze ontwikkelingen.

Grid technologie?
Wat is dat? Enkele citaten:

* "Grid computing is onderzoek naar buitenaards leven (SETI@Home) door miljoenen computers over de hele wereld." Of toch niet, als we de hoofdonderzoeker van SETI moeten geloven
* "Grid computing is clusters binnen bedrijven aan elkaar koppelen." Of toch niet? Met multi-cluster technieken kan het ook.
* "Grid computing is de enige mogelijkheid voor fysici om de gegevens uit de grootste deeltjesversneller ter wereld te analyseren."
Dat is waar.

* "Grid computing gaat over gebruik van lichtpaden, van sensor grids en HDTV over het Internet. Wellicht. Grid computing is eigenlijk supercomputing in een nieuw jasje."
Dat zit dan wel erg strak, zeggen supercomputer experts.

Wat is het dan wel?! Ook dat is onderwerp van deze lezing.

Toegang gratis en geen aanmelding nodig

Meer informatie?www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 29 augustus 2007