Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws - Persbericht
Internationale Conferentie over weersatellieten in Amsterdam

Persconferentie op maandag 24 september

04 september 2007 - Van 24 t/m 28 september a.s. wordt in de RAI in Amsterdam een internationale Conferentie gehouden over weersatellieten. Het KNMI is gastheer van deze Conferentie met meteorologen en wetenschappers uit de hele wereld.

Satellietinformatie in weer, klimaat, oceanen en milieu De 2007 EUMETSAT Meteorological Satellite Conference en de 15e American Meteorological Society (AMS) Satellite Meteorology & Oceanography Conference is de tweede gezamenlijke Conferentie van Europese en Amerikaanse weersatellietdeskundigen.

In het programma komt een breed scala aan onderwerpen aan bod, zoals nieuwe en toekomstige satellietprogramma's ten behoeve van weersvoorspelling, onderzoek naar klimaatverandering en het milieu.

Nieuwe gevanceerde satellietsystemen
Eén van de belangrijkste doelstellingen is het bevorderen van internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en het gebruik van weersatellieten. De Conferentie biedt ook een blik in de toekomst met nieuwe geavanceerde satellietsystemen. Daarnaast is het een unieke gelegenheid voor contacten op het hoogste niveau tussen beleidsmakers op het gebied van satellietprogramma's aan beide zijden van de Atlantische oceaan.

Alle uithoeken van de wereld vertegenwoordigd
Ruim 550 specialisten uit 42 landen komen vanuit alle uithoeken van de wereld naar Amsterdam om te praten over weersatellieten en de toekomst van satellietwaarnemingen voor meteorologie en milieumonitoring. Op de eerste dag van de Conferentie, op maandag 24 september, worden toespraken gehouden door Mevr. Tineke Huizenga-Heringa, Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Dr. Frits Brouwer, Hoofddirecteur van het KNMI, Dr. Lars Prahm, Director-General van EUMETSAT, Mevr. Mary E. Kicza, Assistant Administrator, National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA), USA, en Dr. Philip A. Ardanuy van AMS.

Tijdens de Conferentie wordt nader ingegaan op lopende en toekomstige satellietprogramma's in Europa en de Verenigde Staten en onderlinge samenwerking op dit gebied. Bovendien komen de programma's uit Japan, Rusland, Korea en India aan bod. Andere onderwerpen zijn het gebruik van satellietwaarnemingen in de weer- en oceaanmodellen, milieu, oceanografie, atmosferische samenstelling, klimaatonderzoek en wolken. Deze onderwerpen komen ook aan bod in uitgebreide postersessies die gedurende de hele week plaatsvinden.

EUMETSAT
De Europese Organisatie voor de exploitatie van weersatellieten, EUMETSAT, is een intergouvernementele organisatie, gevestigd in Darmstadt, Duitsland. Momenteel zijn 20 Europese landen volwaardig lid van EUMETSAT (België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Slowakije, Spanje, Turkije, Zweden en Zwitserland). Daarnaast dragen nog 10 landen bij als zgn. samenwerkend lid (Bulgarije, Estland, Hongarije, IJsland, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slovenië en Tsjechië).

EUMETSAT heeft momenteel vier geostationaire satellieten (op een vast punt boven de evenaar) in gebruik: Meteosat-8 en -9 boven Europa en Afrika, en Meteosat-6 en -7 boven de Indische Oceaan.

De Metop-A, de eerste Europese satelliet in een polaire baan om de aarde, is vorig jaar in oktober 2006 gelanceerd en levert operationele gegevens sinds 15 mei 2007.

De gegevens, producten en diensten van de EUMETSAT satellieten geven een significante bijdrage aan de weersvoorspellingen en de monitoring van het klimaat op wereldschaal.

Persconferentie
Op maandagochtend 24 september vindt er ook persconferentie plaats met een aantal presentaties waarin onder andere het KNMI nader in zal gaan op gebruik van weersatellieten voor de voorspelling van extreem weer en de verandering van het klimaat. Belangrijk onderwerp is het gebruik van Metop-A gegevens voor onderzoek van klimaat en atmosfeer, de numerieke weersvoorspelling en oceanografie. De Satelliet-Conferentie is ook toegankelijk voor vertegenwoordigers van de media.

Meer informatie
Zie onder Externe links Eumestsat International Conference Amsterdam.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Monique Somers, persvoorlichting KNMI, telefoon 030 2206317 of 030 2206386. E-mail: Persvoorlichting.

---

Lancering MSG-1 op 29 augustus 2002 Meteosat-9 vóór lancering Lancering MetOp Baikonur
Persbericht: RC 07/25
Eerste uitgave: 04-09-07