Minister-president Balkenende en minister Verhagen naar Algemene Vergadering VN en Klimaattop

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

Persbericht

4 september 2007

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE EN MINISTER VERHAGEN NAAR ALGEMENE VERGADERING VN EN KLIMAATTOP

Minister-president Balkenende en minister Verhagen zijn van 24 tot en met 27 september in New York. De minister-president houdt een redevoering voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) en zal daarnaast onder meer aanwezig zijn bij het High Level Event on Climate Change.

Dit evenement, georganiseerd door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, vindt op 24 september plaats in het VN-gebouw. Minister-president Balkenende zal een van de vier deelsessies voorzitten, met als onderwerp 'adaptation'. In een toespraak zal hij ingaan op de noodzaak om in het licht van reeds opgetreden en verwachte veranderingen in het klimaat aanpassingsmaatregelen voor te bereiden en te nemen, zowel in Nederland als bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden. Ook minister Verhagen neemt deel aan de klimaattop.

Op 25 september is de minister-president aanwezig bij de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Op dezelfde dag zal hij tijdens de Global Creative Leadership Summit, georganiseerd door de Louise Blouin MacBain Foundation, een speech houden over het thema 'respect voor het kind', waarbij hij onder meer zal ingaan op de visie van het kabinet op jeugd en gezin.

De minister-president neemt op 26 september deel aan het Clinton Global Initiative, met als thema 'The Need for Global Action.' De deelname van de minister-president aan dit evenement staat in het teken van verbetering van effectiviteit en samenwerking in de internationale gezondheidszorg. Dit met het oog op het bereiken van de Millenniumdoelstellingen op dit punt.

Op 27 september zal de minister-president, na een werkontbijt met vertegenwoordigers van in New York actieve Nederlandse bedrijven, de New York Stock Exchange openen. Vervolgens zal hij namens Nederland het woord voeren in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Minister Verhagen zal in deze week een bijeenkomst voorzitten van de landen die actief zijn in Zuid-Afghanistan. Ook woont hij, op 25 september, een bijeenkomst bij van de Alliance of Civilisations. Op 27 september zit Verhagen samen met zijn Poolse collega de OPCW Summit Meeting voor, ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het Chemisch Wapenverdrag.

De minister-president en minister Verhagen zullen tijdens hun bezoek aan New York ook diverse bilaterale gesprekken voeren met collegae uit andere landen.

RVD, 04.09.07, 16.39 uur

Categorieën: Overig

Bron: Ministerie van Algemene Zaken, Ministerie van Buitenlandse Zaken