Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Valkenburg aan de Geul, 12 September 2007

VALKENBURG: WEEK VAN DE SMAAK IN NEDERLAND VAN 24 TOT 30 SEPTEMBER 2007

"WAT-EET-EN-BEWEEG-IK-BUS" VAN HET NEDERLANDS VOEDINGSCENTRUM PRESENTEERT:

"WORD OOK GROENTEKOK MET BELGISCH TOPKOK EN GROENTENBEZIELER FRANK FOL"

Wie is "de Groentekok®" Frank Fol:

Sterrenkok Frank Fol is een culinaire autoriteit in België. Reeds meer dan 20 jaar is hij gefascineerd door groenten en fruit. "Groenten hebben buitengewone, aroma's, kleuren en smaken. Zij vormen het hart van het gerecht!", aldus Fol. De filosofie van deze groentebezieler is dat een gerecht uit twee derde groenten bestaat en dat vanuit deze bereiding al dan niet wordt beslist of vlees, vis of gevogelte noodzakelijk zijn.

Fol bewijst dat groenten oneindig veel mogelijkheden bieden om gewone - tot buitengewone gerechten te creëren. Hij beschreef dit in tal van boeken. Voor culinair Europa en in de media werd hij al snel "de Groentekok®" genoemd.

Naast televisiekok werd de groentekok dit jaar ook tot "kok van de toekomst" uitgeroepen. De nieuwe editie van Living Tomorrow 3, het "Huis van de Toekomst" geeft hiermee aan dat gezonde voeding in de toekomst een topprioriteit is.

Frank Fol kreeg pas echt grote voldoening wanneer hij in België het culinair gezicht werd voor de organisatie Simon en Odil. Deze organisatie werd opgericht door kinderoncologen en heeft als doel langdurig zwaar zieke kinderen uit hun sociaal isolement te halen. Gezonde een aangepaste voeding speelt hier een grote rol.

Voor de groentekok zijn grote theorieën ondergeschikt aan praktische toepassingen. Frank Fol bewijst dan ook dat groenten en fruit lekker en hip kunnen zijn.

De grote creatie van deze groentekok is de légumaise®, een gezonde groentesaus, die het gezond alternatief is voor de klassieke mayonaise. Légumaise bestaat in verschillende combinaties en smaken.

Bovendien ontwierp Frank Fol ook de Smaakbom®, een groente- of fruitsnack bestaande uit groente- of fruitsnippers en légumaise.

Deze creaties zette de Nederlandse overheid aan om haar nieuwe gezondheidscampagne te inspireren op de filosofie van de groentekok Frank Fol.

U bent van harte welkom in de fascinerende wereld van groenten en fruit!

www.degroentekok.nl

De Groentekok tijdens de week van de smaak:


- Van maandag 24 tot vrijdag 28 september zal Frank Fol het kookeiland van de "Wat-eet-en-beweeg-ik-bus" van het Nederlands Voedingscentrum omtoveren tot een groente en fruitparadijs. De locatie is het Theodoor Dorrenplein te Valkenburg aan de Geul.


- Iedere dag tussen 11'00 en 12'00 uur en tussen 15'00 en 16'00 (vrijdag niet tussen 15'00 uur en 16'00 uur) uur zal deze groenten- en fruitbezieler een kookdemonstratie geven van een gerecht uit zijn nieuw boek "Snoep-Goed, Smaakbommen en andere gezonde snacks".


- Het nieuwe kookboek van "De Groentekok®" heeft als doel kinderen en ouders aan te zetten op een eenvoudige manier gezonder te gaan eten.


- Doorlopend worden proefsessies voorgesteld van de verschillende soorten légumaises die Fol ontwikkelde. Deze "mayonaise van de toekomst" is een 100% natuurlijke groentesaus, die een gezond alternatief biedt voor meerdere fast-sauzen. Volledige informatie van deze producten is beschikbaar bij het kookeiland.


- Eveneens doorlopend wordt aan de bezoekers ook de mogelijkheid geboden om culinaire vragen en problemen met deze sterrenkok te bespreken.


- Fol's nieuwe kookboeken "De Groentekok leeft zich uit" en "Snoep-Goed, Smaakbommen en andere gezonde snacks" zijn ook verkrijgbaar bij het kookeiland.

"De Groentekok®" heet u van harte welkom op "de Week van de Smaak" in Valkenburg!

LEGUMAISE, DE GEZONDE MAYONAISE VAN DE TOEKOMST!

Sterrenkok Frank Fol is een culinaire autoriteit in België. Reeds meer dan 20 jaar is hij gefascineerd door groenten en fruit.

"Groenten hebben buitengewone, aroma's, kleuren en smaken. Zij vormen het hart van het gerecht!", aldus Fol. De filosofie van deze groentebezieler is dat een gerecht uit twee derde groenten bestaat en dat vanuit deze bereiding al dan niet wordt beslist of vlees, vis of gevogelte noodzakelijk zijn.

Fol bewijst dat groenten oneindig veel mogelijkheden bieden om gewone - tot buitengewone gerechten te creëren. Hij beschreef dit in tal van boeken.

Voor culinair Europa en in de media werd hij al snel "de Groentekok®" genoemd.

Naast televisiekok werd de groentekok dit jaar ook tot "kok van de toekomst" uitgeroepen. De nieuwe editie van Living Tomorrow 3, het "Huis van de Toekomst" geeft hiermee aan dat gezonde voeding in de toekomst een topprioriteit is.

Frank Fol kreeg pas echt grote voldoening wanneer hij in België het culinair gezicht werd voor de organisatie Simon en Odil. Deze organisatie werd opgericht door kinderoncologen en heeft als doel langdurig zwaar zieke kinderen uit hun sociaal isolement te halen. Gezonde een aangepaste voeding speelt hier een grote rol.

Voor de groentekok zijn grote theorieën ondergeschikt aan praktische toepassingen. Frank Fol bewijst dan ook dat groenten en fruit lekker en hip kunnen zijn.

De grote creatie van deze groentekok is de légumaise, een gezonde groentesaus, die het gezond alternatief is voor de klassieke mayonaise. Légumaises bestaat in verschillende combinaties en smaken.

Bovendien ontwierp Frank Fol ook de Smaakbom®, een groente- of fruitsnack bestaande uit groente- of fruitsnippers en légumaise.

Deze creaties zette de Nederlandse overheid aan om haar nieuwe gezondheidscampagne te inspireren op de filosofie van groentekok Frank Fol.

Kruidenier Foodservices en de Groentekok® slagen de handen in mekaar om Nederland gezonder te laten eten. De producten van Frank Fol zijn vanaf nu verkrijgbaar bij Kruidenier Foodservices.

Op 6 en 7 november zal Fol tijdens de Kruidenier beursdagen smaakbombardementen en kook-, en proefsessies organiseren!

U bent van harte welkom in de fascinerende wereld van groenten en fruit!

www.degroentekok.nl


---- --
PROGRAMMA WEEK VAN DE SMAAK MAANDAG 24 T/M ZONDAG 30 SEPTEMBER IN VALKENBURG AAN DE GEUL

In Valkenburg aan de Geul weet men al eeuwenlang hoe gasten verwend moeten worden. De rijke horeca geschiedenis, de talrijke culinaire toplocaties, de prachtige natuur en het mooie landschap staan borg voor vele verrassende streekgerechten. Tijdens de Week van de Smaak willen de Valkenburgse ondernemers en organisaties uw smaakpapillen verwennen en u laten ervaren dat het goed toeven is in het ZuidLimburgse land.

Programma 23 September

Zondag 23 september (daarna alle dagen behalve zaterdag bij inschrijving)

Officiële start week van de smaak Valkenburg aan de Geul Culinaire wellness route Top-culinaire wandelingen in de gemeente Valkenburg aan de Geul langs een aantal hoogwaardige bedrijven, die topambachtelijk werken met deels (eu)regionale producten met aantoonbare gezondheidscomponenten in een bijzondere (onthaastende) sfeer gebracht. Gasten kunnen culinair genieten van een meergangenmenu op meerdere locaties geserveerd en waarbij gezond eten, verantwoord bewegen en gebruikvan topambachtelijke producten en bereidingswijzen belangrijke peilers zijn. Meer info: VVV Zuidlimburg tel. 043 6098500

Programma 24 t/m 28 September dagelijks

Wat eet en beweeg ik Bus van het Nederlands Voedingscentrum Tijdens de week van de smaak zal de Wat eet en beweeg ik Bus van het Nederlands Voedingscentrum naar Valkenburg komen en een hele week op het Th Dorrenplein staan!

De Wateetenbeweegik-Bus is een twee verdiepingen tellend voertuig, vol informatie over gezond eten en voldoende bewegen. Bezoekers kunnen op een interactieve manier hun eigen eet- en beweegpatroon bekijken. Ook rond de bus is van alles te doen. Zo is er een een kookeiland, een podium met een op maat gesneden programma en een stand voor lokale instellingen. Bij de informatie in de Bus zijn tien eet- en beweegmomenten op een willekeurige dag het uitgangspunt. Bezoekers nemen hun eigen dag door en krijgen tips over hoe ze hun eet- en beweegpatroon kunnen verbeteren. Eenmaal uit de bus zijn de bezoekers niet alleen een geweldige ervaring rijker, ook hebben ze tips op maat meegekregen. Deze bus is een samenwerkingsproduct van het Voedingscentrum en NISB met de landelijke campagnes: 'De schijf van Vijf' en '30minutenbewegen'. De bus kunt u gebruiken om een start te maken met of juist het verankeren van het thema 'gezond eten en voldoende bewegen' ter preventie van overgewicht.

De bus is bedoeld om de energiebalans, de balans tussen gezond eten en voldoende bewegen, structureel op de lokale agenda te zetten. Voor opname van het thema in het lokaal gezondheidsbeleid en de uitwerking hiervan in een actieprogramma kunt u gebruik maken van de handleiding 'preventie van overgewicht in het lokaal gezondheidsbeleid'.

Smaakbom: Primeur voor Nederland
Meesterkok Frank Vol gaat in Valkenburg van maandag t/m vrijdag dagelijks op het Th Dorrenplein de gezonde toer op. Hij toont dan de Smaakbom, een groenteslaatje, met venkel, komkommer, ui, witte kool, radijzen en een pesto van gele paprika en citroen. Dit is slechts één van de 9 variëteiten die nu al heel Vlaanderen veroveren. Met zijn smaakbommen wil Frank Vol kinderen weer meer groeten laten eten. De kleuren van de smaakbom zullen de kinderen prikkelen, het oogt leuk. Bij tests bij lagere scholen vond alvast meer dan de helft van de kinderen het vanaf de eerste hap lekker. (zie ook www.smaakbom.nl) In Valkenburg vind de eerste introductie in Nederland plaats.

Programma 24 t/m 30 September dagelijks

Misérabele Taart
In het kader van de Week van de Smaak zal op verschillende plekken in Valkenburg aan de Geul het Misérabele gebak gepromoot worden. Bij diverse horeca gelegenheden en bakkerijen kunt u het echte limburgse gebak bestellen. Bakkerijen zoals Koos vanEijndhoven, Pattiserie Lemmens en Lunchroom Botterweck zullen op ambachtelijke wijze het "Gâteau misérable" maken van limburgse grondstoffen. Misérabele taart wordt gemaakt van onder andere amandelschuim, vanille en roombotercreme.

Route d'Amuse
De Route d'Amuse start met de 'Week van de Smaak'. De succesvolle kerstwandelroute door Valkenburg en omstreken start al op 24 September aanstaande en biedt de wandelaar voor E 7,95 een leuke routebeschrijving naar 5 restaurants/café's in het Geulstadje en bij alle vijf de stops krijgt u een origineel hapje van de de ondernemer. Ook vindt u in uw route leuke verhaaltjes en wetenswaardigheden over Valkenburg of over de ondernemers die u bezoekt. U kunt kiezen uit een snoeproute door het centrum of een wat sportievere wandeling; de mondvermaakjes zijn er niet minder smakelijk om. De route's zijn te koop bij het VVV aan het Dorrenplein en bij Hotel Tummers tegenover het Station van Valkenburg. Deelnemende bedrijven zijn: Hotel Tummers, Tr?s Luxx, Hotel Walram, Domein Landal en Michiel de Ruijter.

Leonidas Manon Glacé.
Ter gelegenheid van de opening van het eerste Nederlandse Leonidas Chocolat & Café op het Theodoor Dorrenplein, in Valkenburg, nodigt Leonidas u graag uit om zijn gamma te komen ontdekken. Naast het overbekende assortiment pralines, wil Leonidas u kennis laten maken met de Manon Glacé. Een ijspraline met een rijke romige smaak, geïnspireerd door de traditionele witte Manon. Elk bezoeker mag er gratis eentje proeven.

Limburgse Bol
Ter gelegenheid van de Week van de Smaak serveert het Holland Casino Valkenburg dagelijks tussen 14:00 en 20:00 uur de Limburgse Bol (E 1,50). Deze is samengesteld uit Limburgse producten oa Limburgse Spelt & Geuldalham. Tevens worden er Limburgse wijnen en fruitsappen geserveerd.

De retail
Boekhandels. Slagerijen, bakkers, etc. zorgen voor een etalage met een culinair tintje

Glutenvrije gerechten
Brasserie America laat u kennis maken met Glutenvrije gerechten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, rogge, haver, gerst, kamut en spelt. Gluten laten de darmvlokken (villi) verdwijnen, wat betekent dat het oppervlak van de darm kleiner wordt. Hierdoor kunnen sommige belangrijke voedingsstoffen niet voldoende worden opgenomen, waardoor tekorten ontstaan. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, zoals bijvoorbeeld extreme moeheid of groeiachterstand. Met de glutenvrije gerechten van America eet u echt gezond.

Kelderkook
Authentieke Limburgse kelderkook, op biologische wijze vervaardigd in de mergelkelders van het oudste station van Nederland, gratis proeven bij elke kop koffie of thee. (alleen op wo, za, zo)

De Ingendael Freeze met "puntje" huisgemaakte Miserable taart In Bistrot de Liège op Château St. Gerlach

De Ingendael Freeze bestaat uit onder andere Ingendael kruidenbitter, gemaakt van kruiden uit het aangrenzende Ingendael, een natuurgebied waar heerlijk gewandeld kan worden en macarpone, vanille ijs en granité van koffie. Deze verrassende combinatie is een receptuur van Chef de Cuisine, Otto Nijenhuis en wordt geserveerd met een puntje huisgemaakte miserable taart.

"Grand cru" chocolade bij Visser Chocolade
Wij willen bonbons tot "creaties"verheffen, onder andere door een optimale, fantasievolle combinatie van chocolade en bijbehorende ingrediënten Voor de week van de smaak willen wij u laten kennismaken met een aantal "single original" chocolades oftewel "grand cru" chocolade "met allen een eigenzinnig smaakpallet! In onze Visser Chocolade winkel op het Walramplein in Valkenburg staat een proeftafeltje voor u klaar!

Programma Maandag 24 September

Kooklessen op school -(jeugdproject) Eurotoques Valkenburg Eurotoques geeft al jaren smaaklessen aan scholen. In de week van de smaak zullen diverse koks van Château Sint Gerlach, kookschool Pit en restaurant 'de rijke jansen'op maandag, dinsdag en woensdag op scholen smaaklessen geven. Het project is educatief van aard.

Workshop Over gewicht; de valstrikken van 10.00 tot 12.00 uur Workshop gegeven door Ellen Retera (Orthomoleculair therapeut / voedingsdeskundige) in samenwerking met Château St. Gerlach. Uw smaak hangt samen met uw temperament en uw hang naar bepaalde voeding. Niet alleen overgewicht maar vele gezondheidsklachten zijn hierdoor te verklaren. Na deze workshop begrijpt u waarom juist lekker eten ook voor u zo gezond is. Kosten van de workshop bedraagt E 17,50 per persoon en is inclusief temperamententest en koffie met verrassende versnapering. U kunt zich inschrijven via de afdeling Reserveringen van Château St. Gerlach, te bereiken op 043 60.88.888

Proeverij bij Natuurshop Madelief BEMELERHOF APPELSAP Milieuvriendelijk geteeld fruit van Limburgse bodem, ambachtelijk geperst sap uit eigen perserij, ongezoet en zonder toevoegingen. We laten Boskoop, Jonagold en Elstar proeven.

Bakkerij Koos en Marijn van Eijndhoven
Kom allemaal en geniet zoveel als je wil van een ontbijt met wel heel veel SMAAK. Van 08.30 uur tot 11.30 uur in onze winkel in Valkenburg en Broekhem.

Programma Dinsdag 25 September

Kooklessen op school -(jeugdproject) Eurotoques Valkenburg Eurotoques geeft al jaren smaaklessen aan scholen. In de week van de smaak zullen diverse koks van Château Sint Gerlach, kookschool Pit en restaurant 'de rijke jansen'op maandag, dinsdag en woensdag op scholen smaaklessen geven. Het project is educatief van aard.

Proeverij bij Natuurshop Madelief Billy's Farm koekjes. Billy's farm is een ambachtelijke en biologische bakkerij. Er worden heerlijke koekjes gebakken, waarbij alleen plantaardige ingrediënten worden gebruikt en geen geraffineerde suikers. Het assortiment is klein en de koekjes zijn handgebakken. Hierdoor kan elk koekje de nodige aandacht krijgen.

Bakkerij Koos en Marijn van Eijndhoven
Kom allemaal en geniet zoveel als je wil van een ontbijt met wel heel veel SMAAK. Van 08.30 uur tot 11.30 uur in onze winkel in Valkenburg en Broekhem.

Programma Woensdag 26 September

Culinaire smaak-dagen bij Restaurant "de rijke jansen" Dagelijks vanaf 17:00 uur een Limburgs slow food diner met Limburgse streekgerechten en Limburgse wijnen waarbij we op zoek gaan naar de smakelijkste Limburgse wijn-spijs combinaties.

Kooklessen op school -(jeugdproject) Eurotoques Valkenburg Eurotoques geeft al jaren smaaklessen aan scholen. In de week van de smaak zullen diverse koks van Château Sint Gerlach, kookschool Pit en restaurant 'de rijke jansen'op maandag, dinsdag en woensdag op scholen smaaklessen geven. Het project is educatief van aard.

Kookclinics Kookschool Pit TEXTURAS WORKSHOP:
11.00 - 13.00 uur. en 14.30 - 16.30 uur Een zeer inspirerende workshop waarbij alle basistechnieken en uitleg van de diverse textura-onderdelen aan bod komen. Van geleren tot emulgeren, van schuim (espuma) tot gevulde lopende "dooiers". Kom creatieve ideeën en inspiratie voor moderne presentaties opdoen. Kijk en zie hoe eenvoudig het eigenlijk is. Er is meer mogelijk dan je denkt, ook als jouw keuken niet met deze trend meegaat. Voor professionals (koks/horeca), door dhr. Garry de Boer, culinair ontwikkelaar Hanos. Kosten E 10,-- p.p. Aanmelden via e-mail info@kookschoolpit.nl of telefonisch 043-4591842. Inschrijving is definitief na betaling (contant of op giro 4551912 t.n.v. Kookschool Pit).

Workshop Smakelijke kruiden van 14.00 - 16.00 uur Workshop gegeven door Ellen Retera (Orthomoleculair therapeut / voedingsdeskundige) en Marilène Dols (Natuurgeneeskundige /kruidenspecialist) in samenwerking met Château St. Gerlach. Geneeskrachtige planten, hun betekenis voor de gezondheid en hun verwerking in gerechten. Bij deze educatieve workshop ontvangt u een presentje en een smakelijk geneeskrachtig recept. Kosten E 19,50 incl. koffie en versnapering. U kunt zich inschrijven via de afdeling Reserveringen van Château St. Gerlach, te bereiken op 043 60.88.888

Proeverij bij Natuurshop Madelief Biologische Kruidenthee. Eenmaal Biologische thee geproefd ... en je wilt niet meer anders. Topmerken als Sonnentor, Pyramide en Dilmah zijn ervan overtuigd dat in de natuur de beste recepten voor een lekker, mooi en lang leven liggen.

Bakkerij Koos en Marijn van Eijndhoven
Kom allemaal en geniet zoveel als je wil van een ontbijt met wel heel veel SMAAK. Van 08.30 uur tot 11.30 uur in onze winkel in Valkenburg en Broekhem.

Programma Donderdag 27 September

Culinaire smaak-dagen bij Restaurant "de rijke jansen" Dagelijks vanaf 17:00 uur een Limburgs slow food diner met Limburgse streekgerechten en Limburgse wijnen waarbij we op zoek gaan naar de smakelijkste Limburgse wijn-spijs combinaties.

Kookclinics Kookschool Pit wandeling met PICKNICK in het Geuldal Vanuit het mooi gelegen Stokhem vertrekken we onder begeleiding van een gids te voet naar onze picknickplaats (binnenruimte bij slecht weer). Laat u verrassen door o.a. huisgemaakt biologisch sap, diverse sandwiches, salades en vers fruit. Na de picknick vervolgen we onze wandeling door het prachtige Geuldal. In totaal wordt er ca 8 km gelopen. Door Nicolle Schlenter. Kosten E 16,--p.p. Aanmelden via e-mail info@kookschoolpit.nl of telefonisch 043-4591842. Inschrijving is definitief na betaling (contant of op giro 4551912 t.n.v. Kookschool Pit).

Originele Paella's
Paella Valenciana (met vlees en vis en boerenpaella) Hotel Restaurant Gaudi gaat vanaf 18:00 uur op het terras Paella Valenciana koken in pannen van 1 meter doorsnede

Patagoniaans Stoofpot bij Slagerij Lebouille Valkenburg Een gerecht gemaakt van Guanace vlees, klanten kunnen proeven en krijgen receptuur mee bij aankoop Guanace vlees. Guanace is puur wild uit de Andes, dat wordt afgeschoten om de populatie beheersbaar te houden, daar de natuurlijke vijand, de wolf, bijna uitgestorven is.

Restaurant Hubert Haenen Mini-workshop: "van smaak valt veel meer te genieten". Tijdens deze mini-workshops, ervaren we hoe je veel intenser van smaak kunt genieten door een paar eenvoudige mentale en fysieke technieken toe te passen. We doen dat aan de hand van drie kleine gerechtjes (testers) en 3 wijnen. Elke avond, voorafgaande aan het diner van 18.30u-19 u. Deelnemers die er helemaal voor gaan kunnen een Smaakdiploma in de wacht slepen

De miniworkshop is bedoeld als amusant/leerzaam aperitief/ voorgerecht voor het daarop volgende diner. Maar ook "losse" inschrijvingen zijn mogelijk à 17.50 pp

Restaurant Hubert Haenen Uit het hart van Slow Food: Verslag in diner-vorm van twee uiterst boeiende recente werkbezoeken aan het Italiaanse Hart van Slow Food. Menu kaart in de vorm van een kort verhaal, met foto's, recepten, ontmoetingen (o.a. met Carlo Petrini) curiositeiten en inspiraties. Presentatie Internationale kazen uit de Ark van de Smaak. Presentatie van Frühburgunders uit de Ahr: wijnen opgenomen in de Ark van de Smaak

Restaurant Hubert Haenen Expositie van bijzondere Ahr-wijnen, met adressen, tips, foto's etc. elke middag van 13-18 u.

Proeverij bij Natuurshop Madelief Honing Imkerij La Source de Miel. Ambachtelijke Zonnebloem, Lente, Zomer en Boshoning van een Limburgse imker uit de Dordogne.

Bakkerij Koos en Marijn van Eijndhoven
Kom allemaal en geniet zoveel als je wil van een ontbijt met wel heel veel SMAAK. Van 08.30 uur tot 11.30 uur in onze winkel in Valkenburg en Broekhem.

Programma Vrijdag 28 September

Culinaire smaak-dagen bij Restaurant "de rijke jansen" Dagelijks vanaf 17:00 uur een Limburgs slow food diner met Limburgse streekgerechten en Limburgse wijnen waarbij we op zoek gaan naar de smakelijkste Limburgse wijn-spijs combinaties.

Patagoniaans Stoofpot bij Slagerij Lebouille Valkenburg Een gerecht gemaakt van Guanace vlees, klanten kunnen proeven en krijgen receptuur mee bij aankoop Guanace vlees. Guanace is puur wild uit de Andes, dat wordt afgeschoten om de populatie beheersbaar te houden, daar de natuurlijke vijand, de wolf, bijna uitgestorven is.

Kookclinics Kookschool Pit workshop MISERABLE bakken: Altijd willen leren hoe je de miserable maakt, dan is dit je kans. We geven je vandaag de fijne kneepjes uit het patiserievak. Je bakt na de demonstratie en onder deskundige begeleiding je eigen miserable, die je mee naar huis neemt. Ontvangst met koffie en thee en wat lekkers. Door Jos Huberts, docent consumptieve technieken. Kosten E 30,-- p.p. Aanmelden via e-mail info@kookschoolpit.nl of telefonisch 043-4591842. Inschrijving is definitief na betaling (contant of op giro 4551912 t.n.v. Kookschool Pit).

Restaurant Hubert Haenen Mini-workshop: "van smaak valt veel meer te genieten". Tijdens deze mini-workshops, ervaren we hoe je veel intenser van smaak kunt genieten door een paar eenvoudige mentale en fysieke technieken toe te passen. We doen dat aan de hand van drie kleine gerechtjes (testers) en 3 wijnen. Elke avond, voorafgaande aan het diner van 18.30u-19 u. Deelnemers die er helemaal voor gaan kunnen een Smaakdiploma in de wacht slepen

De miniworkshop is bedoeld als amusant/leerzaam aperitief/ voorgerecht voor het daarop volgende diner. Maar ook "losse" inschrijvingen zijn mogelijk à 17.50 pp

Restaurant Hubert Haenen Uit het hart van Slow Food: Verslag in diner-vorm van twee uiterst boeiende recente werkbezoeken aan het Italiaanse Hart van Slow Food. Menu kaart in de vorm van een kort verhaal, met foto's, recepten, ontmoetingen (o.a. met Carlo Petrini) curiositeiten en inspiraties. Presentatie Internationale kazen uit de Ark van de Smaak. Presentatie van Frühburgunders uit de Ahr: wijnen opgenomen in de Ark van de Smaak

Restaurant Hubert Haenen Expositie van bijzondere Ahr-wijnen, met adressen, tips, foto's etc. elke middag van 13-18 u.

Proeverij bij Natuurshop Madelief Canisius - Crombach - Poiret Stroop. Proef de verschillen, Hoogstamfruit, onbespoten, Appel of Appel-Peer. Nederlands of Belgisch Limburgse stroop?

Bakkerij Koos en Marijn van Eijndhoven
Kom allemaal en geniet zoveel als je wil van een ontbijt met wel heel veel SMAAK. Van 08.30 uur tot 11.30 uur in onze winkel in Valkenburg en Broekhem.

Programma Zaterdag 29 September

Culinaire smaak-dagen bij Restaurant "de rijke jansen" Dagelijks vanaf 17:00 uur een Limburgs slow food diner met Limburgse streekgerechten en Limburgse wijnen waarbij we op zoek gaan naar de smakelijkste Limburgse wijn-spijs combinaties.

Patagoniaans Stoofpot bij Slagerij Lebouille Valkenburg Een gerecht gemaakt van Guanace vlees, klanten kunnen proeven en krijgen receptuur mee bij aankoop Guanace vlees. Guanace is puur wild uit de Andes, dat wordt afgeschoten om de populatie beheersbaar te houden, daar de natuurlijke vijand, de wolf, bijna uitgestorven is.

Restaurant Hubert Haenen Mini-workshop: "van smaak valt veel meer te genieten". Tijdens deze mini-workshops, ervaren we hoe je veel intenser van smaak kunt genieten door een paar eenvoudige mentale en fysieke technieken toe te passen. We doen dat aan de hand van drie kleine gerechtjes (testers) en 3 wijnen. Elke avond, voorafgaande aan het diner van 18.30u-19 u. Deelnemers die er helemaal voor gaan kunnen een Smaakdiploma in de wacht slepen

De miniworkshop is bedoeld als amusant/leerzaam aperitief/ voorgerecht voor het daarop volgende diner. Maar ook "losse" inschrijvingen zijn mogelijk à 17.50 pp

Restaurant Hubert Haenen Uit het hart van Slow Food: Verslag in diner-vorm van twee uiterst boeiende recente werkbezoeken aan het Intaliaanse Hart van Slow Food. Menu kaart in de vorm van een kort verhaal, met foto's, recepten, ontmoetingen (o.a. met Carlo Petrini) curiositeiten en inspiraties. Presentatie Internationale kazen uit de Ark van de Smaak. Presentatie van Frühburgunders uit de Ahr: wijnen opgenomen in de Ark van de Smaak

Restaurant Hubert Haenen Expositie van bijzondere Ahr-wijnen, met adressen, tips, foto's etc. elke middag van 13-18 u.

Proeverij bij Natuurshop Madelief Warme Maaltijd Gerechten. Het lekkerste vega-eenpansgerecht, of een zalige Linzenpompoensoep. We weten het nog niet wat de kok gaat maken. Laat u verrassen!!

Programma Zondag 30 September landelijke slotmanifestatie

Het grootste 'boerenontbijt'
De Grootestraat Centrum, het uitgangshart van Valkenburg aan de Geul, zal vanaf 9:30 uur worden omgetoverd in een openlucht restaurant, waar dan het Grootste Boerenontbijt geserveerd zal worden in samenwerking met een groot aantal horeca ondernemers die daar met hun bedrijf (en terras) gevestigd zijn.

Het honderden meters lange ontbijt biedt een ruime keuze aan biologische ingrediënten, streekproducten en ambachtelijk bereide levensmiddelen. Natuurlijk met broodjes van producenten uit de regio, jams, zoet en hartig beleg. Koffie, thee, melk, fruit, spek eieren en zelfs aan het krantje is gedacht. Ontbijten zoals ontbijt hoort te smaken. Onder de luifeltjes van diverse ondernemers zullen bekende koks ontbijtgerechten bakken voor de bezoekers en een viertal Limburgse troubadours zullen de Bourgondisch Valkenburgse ambiance akoestisch kompleteren. De tafels worden overdekt, dus het evenement zal onder alle weersomstandigheden doorgaan.

De prijs voor het boerenontbijt gaat E 4,95 bedragen bij voorinschrijving en E 7,95 last-minute (na 24 September). De gehele winst van het project komt ten goede aan het Ronald Mc Donald Kinderhuis in Houthem St. Gerlach.

Een aantal ondernemers zal na het ontbijt gelegenheid bieden tot een gezellig ouderwets 'frühshoppen' en natuurlijk kan men na het ontbijt meteen van de gelegenheid gebruik maken om een bezoekje te brengen aan de knusse antiekmarkt, of bij de ondernemers die de rest van de zondag allerlei initiatieven hebben bedacht in het kader van de 'Week van de Smaak'.

Ook de middenstand heet u van harte welkom op haar 'weekvandesmaak koopzondag'. Info en inschrijven: www.desmaakvanlimburg,nl/boerenontbijt of 043 -6041364

Vlaaien van één meter doorsnee
Na het boerenontbijt zal Lunchroom Botterweck in samenwerking met de VVV Zuid Limburg stukjes vlaai uitdelen in de muziekkraam op het Theodoor Dorrenplein. Lunchroom Botterweck maakt vlaaien van maar liefst één meter doorsnee van enkel vers fruit. Ideaal voor de echte "vla-fans" onder ons.

Markt van Limburgse wijnen, slow food en Limburgse (biologische) producten Binnen en buiten bij restaurant "de rijke jansen" en op het Casinoplein aan de Jan Deckerstraat is er op zondag 30 september een Limburgse culinaire markt waaraan deelgenomen wordt door: de Confrerie des Chevaliers du Vin Limbourgeois, verschillende Limburgse wijnboeren, Slow food Limburg, (Mergelwind, KarolusManufaktur, de Groene Lekkerbek), meester Charbreur Daam Scharloo, Il Mundo del Tartufo, de stichting Gras, slow food jenever uit Hasselt, Holle Bolle Geit, restaurant "de rijke jansen" en producenten van (biologische) Limburgse producten.

Tijdens de culinaire Limburgse markt kunt u biologische en diervriendelijke Limburgse gerechten proeven, worden Gras-producten gepresenteerd zoals Gras-ei gecombineerd met truffel en kunt u de hele dag komen genieten van Limburgs "fingerfood" uit de keuken van "de rijke jansen".

De lekkerste appeltaart van Valkenburg:
Tijdens de markt beoordeelt een deskundige jury van bekende Limburgers welke huisgemaakte appeltaart de lekkerste van Valkenburg is geworden. De maker/maakster van de lekkerste taart wint een diner voor 2 bij restaurant "de rijke jansen" en er staat ook een mand met heerlijke Limburgse producten klaar. U kunt zich als deelnemer inschrijven via info@derijkejansen.nl of 043 - 6014444

Limburgs wijn en slow food diner bij restaurant "de rijke jansen" Vanaf 19.00 uur kunt u samen met verschillende Limburgse (wijn)boeren aanschuiven en genieten van een 5 gangen Limburgs wijn en slow food diner met de mooiste producten en wijnen uit de Euregio. Tijdens het diner zullen de verschillende wijnboeren hun aan tafel geschonken wijnen van tekst en uitleg voorzien en zal er "live" Limburgse piano muziek te beluisteren zijn

Kleinschalige muziek
Overal in het centrum treden kleine groepen muzikanten op

Restaurant Hubert Haenen Mini-workshop: "van smaak valt veel meer te genieten". Tijdens deze mini-workshops, ervaren we hoe je veel intenser van smaak kunt genieten door een paar eenvoudige mentale en fysieke technieken toe te passen. We doen dat aan de hand van drie kleine gerechtjes (testers) en 3 wijnen. Elke avond, voorafgaande aan het diner van 18.30u-19 u. Deelnemers die er helemaal voor gaan kunnen een Smaakdiploma in de wacht slepen

De miniworkshop is bedoeld als amusant/leerzaam aperitief/ voorgerecht voor het daarop volgende diner. Maar ook "losse" inschrijvingen zijn mogelijk à 17.50 pp

Restaurant Hubert Haenen Uit het hart van Slow Food: Verslag in diner-vorm van twee uiterst boeiende recente werkbezoeken aan het Italiaanse Hart van Slow Food. Menu kaart in de vorm van een kort verhaal, met foto's, recepten, ontmoetingen (o.a. met Carlo Petrini) curiositeiten en inspiraties. Presentatie Internationale kazen uit de Ark van de Smaak. Presentatie van Frühburgunders uit de Ahr: wijnen opgenomen in de Ark van de Smaak

Restaurant Hubert Haenen Expositie van bijzondere Ahr-wijnen, met adressen, tips, foto's etc. elke middag van 13-18 u.

Restaurant Hubert Haenen 'n zondag-na-middag proeven van Nelles-wijnen Nelles presenteert zijn bijzondere Ahr-wijnen tijdens ons traditionele Zondag-na-middag-menu: à la fortune du Pot. De wijnen van Nelles en zeker de rode wijnen behoren tot de allerbesten van Duitsland. De Pinot-Noirs kunnen zich meten met de top uit de Bourgogne. (Wijnproefschrift) Nelles licht deze zondag zijn wijnen toe bij het diner. Menu kaart met veel info over de Ahr. Dit wijngebied, dat behoort tot de interessantste van Europa, ligt slechts 124 kilometer van Valkenburg vandaan.

Aan de week van de smaak in Valkenburg nemen deel:

|NAAM BEDRIJF / ORGANISATIE|TELEFOONNUMMER   |ADRES                    |
|Bakkerij Koos             |043 - 6012146    |Broekhem 69              |
|vanEijndhoven             |                 |                         |
|Brasserie America         |043 - 6011500    |Th Dorrenplein 16        |
|Château St. Gerlach       |043 - 6088888    |Joseph Corneli Allée 1   |
|Grootestraat Horecacentrum|Diverse zaken    |Grootestraat             |
|Holland Casino Valkenburg |043 - 6099600    |Cauberg 28               |
|Hotel Restaurant Gaudi    |043 - 6015333    |Grendelplein 12-14       |
|Hotel Tummers,.           |043 - 6013741    |Stationstraat 21         |
|Hotel Walram,             |043 - 6013047    |Walramplein 37           |
|Kookschool Pit            |043 - 4591842    |Neerhem 69               |
|Landal Kasteeldomein de   |043 - 4583590    |Cauberg 29               |
|Cauberg                   |                 |                         |
|Leonidas Chocolat&Café    |0032 476 390 328 |Th Dorrenplein 12        |
|Lunchroom Botterweck      |043 - 6014300    |Grotestraat Centrum 51   |
|Michiel de Ruijter, café  |06 - 51916614    |Theo Dorrenplein 14      |
|Natuurshop Madelief       |043 - 6013046    |Doctor Erensstraat 8 B   |
|NV                        |043 - 6090242    |Th Dorrenplein 5a        |
|Ontwikkelingsmaatschappij |                 |                         |
|Patisserie Lemmens        |043 - 6016828    |Doctor Erensstraat 4-B   |
|Restaurant de rijke jansen|043 - 6014444    |Jan Deckerstraat 1b      |
|Restaurant Hubert Haenen  |043 - 6012797    |Plenkertstraat 47A       |
|Slagerij Lebouille        |043 - 6012315    |Gosewijnstraat 15        |
|Smaakbom                  |06 53616520      |Th Dorrenplein           |
|Station van Valkenburg    |043 - 6010277    |Stationsstraat 10        |
|Tr?s Luxx,                |043 - 6016521    |Theo Dorrenplein 18 A    |
|Visser Chocolade          |043 - 6090515    |Walramplein 16           |
|VVV                       |0900 - 9798      |Th Dorrenplein 5         |
|Wateetenbeweegik bus      |06 - 53616520    |Th Dorrenplein           |
Meer informatie bij:

Projectgroep week van de Smaak

John Reinhard tel. 06 53 6 165 20


---- --