Ingezonden persbericht

Vooraankondiging Week van de Smaak

VERS VOOR DE PERS:

Tijdens de eerste landelijke Week van de Smaak (24 t/m 30 september) vinden activiteiten plaats op ruim 1.500 locaties. Op de website van de Week van de Smaak staan al deze fantastische evenementen, van klein tot groot, vermeld. Zie: www.weekvandesmaak.nl.

Om u al vast lekker te maken hebben we een menukaart, met een kleine selectie uit het grote aanbod, gemaakt (zie bijlage). Hopelijk mogen we u tijdens deze week, waarin het verse product in het zonnetje wordt gezet, bij één van deze activiteiten ontvangen.

Bert van Ruitenbeek, Week van de Smaak

Vers voor de pers:
Tijdens de eerste landelijke Week van de Smaak vinden activiteiten plaats op ruim 1.500 locaties. Op de website van de Week van de Smaak staan al deze fantastische evenementen, van klein tot groot, vermeld. Om u al vast lekker te maken hebben we een menukaart, met een kleine selectie uit het grote aanbod, gemaakt. Hopelijk mogen we u tijdens deze week, waarin het verse product in het zonnetje wordt gezet, bij één van deze activiteiten ontvangen.
Bert van Ruitenbeek, Week van de Smaak

Amuse
Het Smaakweekgeschenk: 13 maanden smaak
Ter gelegenheid van de Week van de Smaak wordt het unieke boekje '13 maanden smaak' uitgebracht. Bij talloze evenementen tijdens de Week van de Smaak krijg je dit boekje als gratis attentie. Het is een echt bewaarboek door de harde kaft en de seizoenskalender, met schitterende fotografie en interviews met bekende en onbekende Nederlanders over Echte Smaak.
Gratis!

Entrees
Het Grote Week van de Smaak Ontbijt
Op 23 september is de aftrap van de week, met het Grote Week van de Smaak Ontbijt. Minister Verburg zal hierbij het eerste Smaakweekgeschenk in ontvangst nemen. Dit grote evenement is alleen toegankelijk voor pers en 200 genodigden, waaronder bestuurders en culinaire kopstukken. Plaats: Kunsthal Rotterdam. Tijd: 9.30 - 11.30 uur.
Besloten

Held van de Smaak 2007
Op zondag 23 september zal uit 8 finalisten door een deskundige jury de allereerste Held van de Smaak gekozen worden. Ook de publieksfavoriet zal bekendgemaakt worden. Dit unieke evenement zet deze finalisten, waarvan de meesten al jaren lang zelf in de schaduw van de smaak staan, eens feestelijk in het voetlicht. De acht finalisten staan geportretteerd op www.weekvandesmaak.nl.

Plaats: Kunsthal Rotterdam. Tijd: 12.00 uur.
Voor pers, genodigden &

bezoekers Chocola d'amour

Hoofdgerechten
Pierre Wind's biologische KOOKTAS
De Week van de Smaak heeft zijn eigen kooktas. De bekende TV-kok Pierre Wind heeft speciaal voor de Week een biologische kooktas samengesteld. De tas bevat alle ingrediënten voor een heerlijk diner voor twee personen en is verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel. Inclusief Smaakweekgeschenk & wijn! De tas wordt tegen inkoopprijs aangeboden om zo de Week extra feestelijk te maken en in de hoop dat de drempel wegvalt voor diegene die nog niet eerder het biologische genot hebben mogen proeven.
E 15,00

Win een culinair weekend
In meer dan 200 supermarkten van PLUS of Super de Boer kun je op 28 en 29 september meedoen aan de appelsmaaktest en een geheel verzorgd culinair weekend voor twee personen winnen. Je proeft het nieuwe appelras Rubens en bij aankoop van Rubens appels krijg je bovendien het Smaakweekgeschenk cadeau. Op de Appel-Cam op www.weekvandesmaak.nl kun je de Rubens appels live zien groeien.
Gratis proeven/ winkelprijs appels

Lekkerste Zaterdag
Meer dan 100 natuurvoedingswinkels in heel Nederland hebben de uitdaging aangenomen om van zaterdag 29 september de Lekkerste Zaterdag van 2007 te maken. Op deze dag wordt boodschappen doen een leuk uitje voor het hele gezin. Proef de lekkerste smaken die je nog nooit had geproefd! Bij aankoop van E 15 euro boodschappen krijgt u een gratis Smaakweekgeschenk (zo lang de voorraad strekt). Gratis/winkelprijs

Uit eten op z'n allerbest
Tijdens de Week van de Smaak kan je heerlijk uit eten. Circa 150 restaurants in Nederland hebben zich verbonden met de uitgangspunten van de Week van de Smaak en bieden tussen 24 en 30 september een menu met ambachtelijke, authentieke gerechten, streekproducten, biologische ingrediënten en fruit en groente van het seizoen. Bijvoorbeeld Gasterij De Gulle Waard in Winterswijk, met 'De smaak van de Achterhoek', middenin een prachtig stukje ongerepte natuur. Menuprijs

Lekker lunchen op het werk
In 550 bedrijfsrestaurants is van 24 t/m 28 september het culinaire thema 'Eerlijk = Heerlijk'. De gast maakt kans op het Smaakweekgeschenk, iedereen kan de bio-test doen om te kijken of hij/ zij een echte kenner is, en de restaurants zijn fris aangekleed. De actie is georganiseerd door Albron Catering. Op kosten van de baas

Streekspecialiteiten
Noord-Brabant heeft trek in de Week van de Smaak
Met gepaste trots melden we dat Noord-Brabant zich als gehele provincie heeft aangesloten bij de Week van de Smaak. Er vinden tientallen activiteiten plaats, waaronder de kick-off van 'Adopteer een Kok' (zie Kindermenu). Onbetaalbaar

Valkenburg aan de Geul
Valkenburg aan de Geul, in hartje Limburg, heeft zich als gehele stad aangesloten bij de Week van de Smaak. In de hele stad vinden smakelijke evenementen plaats. De feestelijke week eindigt met het Grootse Boerenontbijt op zondag 30 september (zie ook bij Desserts). Onbetaalbaar

Winkeliers in Den Haag pakken uit: de grootste smaakstraat van Nederland
Op zaterdag 29 september organiseren in Den Haag meer dan 45 winkeliers van de Frederik Hendriklaan 'De Fred Smaak(t)'. Een ontdekkingsreis voor alle zintuigen, met o.a. muziek, oude ambachten en proeverijen. Je vindt hier onder andere de beste kaasspeciaalzaak, de beste traiteur en de beste groenteman van Nederland! Lettervreters kunnen smullen in Boekhandel Paagman. De hele winkel wordt ingedeeld in 4 smaken: zoet, zout, zuur en bitter. Heel betaalbaar

Dessert
Slotmanifestatie: het Grootse Boerenontbijt!
Op zondag 30 september, de laatste dag van de Week, organiseert Valkenburg aan de Geul Het Grootse Boerenontbijt. In het centrum wordt een tafel van circa 500 meter lengte gedekt waar meer dan 600 gasten tegelijk aan kunnen schuiven. De gehele winst van het project komt ten goede aan het Ronald McDonald Kinderhuis in Houthem St. Gerlach. Alle ondernemers langs de route werken mee. E 4,95 / E 7,95

Wijnsuggesties
Le bon vin
Een goed glas wijn mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de Week van de Smaak. Er zal dan ook flink ontkurkt worden. En waar wijn is, is kaas. Ga rustig uw neus achterna. Wijnhandel Mondovino in Zwolle organiseert op 25 september bijvoorbeeld een wijn-en-kaas proeverij met negen wijnen, waaronder port en dessertwijn, en bijpassende kazen. Yum . hips!
E 12,50

Kindermenu
Boer zoekt Mond
Eén van de leukste activiteiten van de Week van de Smaak is de actie 'Boer zoekt Mond'. Maar liefst 70 boeren en tuinders gaan dan op bezoek bij lagere scholen, als het kan met de tractor. Ze zullen de scholieren het verhaal achter hun producten vertellen en ze vooral ook laten kijken, ruiken en proeven van het 'goud van het land'. Gratis!

Landelijke Smaaktest: haal je Smaakdiploma A!
Als de kinderen hun best doen, zullen er tijdens De Week van de Smaak 120.000 Smaakdiploma's A worden uitgereikt! Basisscholen kunnen hun leerlingen de Landelijke Smaaktest laten doen. Dit is een inspirerend werkblad vol met speelse testjes, vragen en weetjes, dat de smaakbeleving van de kinderen prikkelt. Wie de test goed invult, verdient het Smaakdiploma A! Gratis!

Adopteer een Kok
Uit diverse onderzoeken blijkt dat het matig gesteld is met het eten op middelbare-schoolkantines. Daarom kan een school nu een Kok adopteren. Week van de Smaak wordt de introductie van dit fenomeen: de kok gaat lobbyen bij de directie en raad van bestuur om de school te overhalen voor een gezonder, dus vers, beleid. De kok zal geen smaakmiddel ongeschuwd laten. Bijvoorbeeld: in de Week komt een kok op school en neemt voor één dag de kantine over Hier introduceert hij een nieuw assortiment dat aansluit bij de jongere en tóch gezond is. Dit jaar in Noord-Brabant, v.a. 2008 landelijk. Gratis!

Kijk op www.weekvandesmaak.nl voor nog meer specialiteiten uit onze smaakkeuken!

De Week van de Smaak is een gezamenlijk initiatief van Euro-Toques, smaakambassadeur Pierre Wind, Slow Food, Streekeigen Producten Nederland, Kunsthal Rotterdam en Biologica. Projectleiding ligt bij Biologica. De Week van de Smaak wordt langjarig gesteund door het VSBfonds en het ministerie van LNV. Verder wordt de week mogelijk gemaakt door o.a. de Volkskrant, Provincie Noord-Brabant, Koninklijk Horeca Nederland, Lekker (Dé restaurantgids van Nederland) en delicious., té lekker om te laten liggen.