Schoolbesturen in Utrecht kijken naar andere schooltijden

maandag 24 september 2007

De drie grote schoolbesturen in Utrecht willen kijken naar het veranderen van de schooltijden, als een van de mogelijke oplossingen om iets te doen aan wachtlijsten voor buitenschoolse opvang.

Lunchen op school

"Aanpassing van de schooltijden is een van de twaalf punten die we hebben geformuleerd voor een convenant om iets te doen aan de wachtlijsten in de buitenschoolse opvang. Daaraan moeten scholen, ondernemers en de gemeente een bijdrage leveren. Maar dat wil nog niet zeggen dat op alle scholen straks een bepaald rooster gaat gelden, zegt Jan van der Klis van het katholieke schoolbestuur in het AD.

Over de mogelijke voor- en nadelen spreekt Van der Klis zich niet uit. De Algemene Vereniging voor Schoolleiders (AVS) is vooralsnog tegen voorstellen voor een continurooster. Er is niet vanuit het kind geredeneerd, maar vanuit een economisch probleem, aldus de AVS. Ze vindt dat elke school zelf moet kunnen beslissen over de tijden.

Andere scholen in het land noemen vooral de belasting van leerkrachten als nadelen van het aanpassen van een bestaand rooster. Zij moeten maar net voelen voor andere werktijden. Bovendien kan het een hele organisatie zijn om leerkrachten hun pauze te gunnen, terwijl ze toch met leerlingen lunchen.