DSM N.V.



Published: 08:15 24.09.2007 GMT+2 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM investeert in ontwikkelaar van zuiveringstechnologie


DSM Venturing, het onderdeel van Koninklijke DSM N.V. dat zich bezighoudt met corporate venturing, heeft vandaag bekendgemaakt dat het heeft deelgenomen aan een investeringsronde van het Deense bedrijf Upfront Chromatography, 's werelds belangrijkste ontwikkelaar van specifiek afgestemde industriële processen voor eiwitchromatografie. Het door Upfront ontwikkelde platform voor downstream processing (opwerking) is van groot potentieel belang voor alle DSM-producten die met behulp van biotechnologie worden geproduceerd. Naast DSM namen de financiële beleggers InnovationsKapital en NBGI Ventures deel aan de investeringsronde.

DSM Pharmaceutical Products verleent wereldwijd custom manufacturing-diensten aan de farmaceutische en biofarmaceutische industrie. De businessgroep kent een breed aanbod, variërend van eiwitproductie en diensten op klinisch en commercieel gebied tot het afvullen en verpakken van farmaceutische producten. De resultaten die de onderneming heeft bereikt op het gebied van de productie van biofarmaceutica zijn zodanig dat er een significante behoefte bestaat aan doorbraken op het gebied van opwerking, waardoor een efficiëntere zuivering van monoklonale antistoffen en andere biofarmaceutische eiwitten mogelijk wordt. Leendert Staal, CEO van DSM Pharmaceutical Products, geeft het volgende commentaar: "Upfront loopt voorop als het gaat om technologische doorbraken op het gebied van opwerking. Door middel van onze investering willen we verdere ontwikkelingen in de onderneming steunen. Daarvan zal zowel DSM als Upfront profiteren."

Met zijn zelf ontwikkelde technologieplatform, Rhobust(TM) geheten, richt Upfront zich op twee belangrijke toepassingsgebieden. Het eerste, Bioprocess, biedt nieuwe oplossingen aan klanten die zich bezighouden met het onder cGMP condities winnen en zuiveren van monoklonale antistoffen, therapeutische eiwitten en andere biomoleculen uit bloedplasma of bioreactoren. Op het tweede gebied, Biomine, maakt Rhobust(TM) het mogelijk hoogwaardige functionele eiwitten en andere biomoleculen te isoleren uit bioreactoren of bijproductstromen van industriële processen om deze vervolgens te gebruiken als voedingsingrediënten, industriële enzymen, nutraceuticals en gezondheidsproducten. De activiteitengebieden Upfront zijn van belang voor verschillende DSM-bedrijfsonderdelen die fermentatieprocessen toepassen.

DSM heeft niet alleen geïnvesteerd in Upfront; de beide ondernemingen hebben tevens een samenwerkingsovereenkomst getekend met als doel de Rhobust(TM) technologie verder te ontwikkelen voor de zuivering van monoklonale antistoffen.

DSM Venturing
DSM Venturing investeert actief in durfkapitaalfondsen en beginnende ondernemingen op het gebied van voeding, farma en hoogwaardige materialen, de strategische groeigebieden van DSM. De missie van DSM Venturing is het verkennen van opkomende markten en technologieën op deze strategische gebieden om de product-portfolio van DSM te verrijken en waarde te creëren. DSM Venturing speelt ook een actieve rol bij het ontwikkelen van verschillende nieuwe businesskansen voor DSM binnen de zogeheten Emerging Business Areas: biomedische producten, witte/industriële biotechnologie, speciale verpakkingen en voeding op maat. Zie voor meer informatie over DSM Venturing www.dsm-venturing.com.

Upfront Chromatography A/S ontwikkelt en produceert innovatieve producten en technologieën voor het rechtstreeks uit bioreactoren en industriële bijproductstromen extraheren en opwerken van biotherapeutische producten, functionele biomoleculen, macromoleculaire complexen en zelfs levende cellen. Voor specifiek afgestemde dienstverlening ten aanzien van scheidingen biedt Upfront zijn klanten toegang tot zijn zelf ontwikkelde, universele procesplatform Rhobust(TM) in combinatie met uitgebreide ondersteuning ten aanzien van techniek en regelgeving. In alle stadia van een project, van uitvoerbaarheidsstudie tot ingebruikname van de uiteindelijke installatie, ontwikkelt Upfront samen met klanten adsorbenten, liganden en ook kolommen en andere hardware om de prestaties van het proces te optimaliseren. Upfront werkt momenteel aan een chromatografiesysteem dat het meest uitgebreide ter wereld moet worden. Upfront heeft in Kopenhagen (Denemarken) een vestiging waar naast onderzoek en ontwikkeling productieactiviteiten plaatsvinden volgens ISO 9001. Meer informatie is te vinden op www.upfront-dk.com


DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings en verf, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie, genaamd Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op versnelde winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei en innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ruim ¤8 miljard en biedt werk aan zo'n 22.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië, Afrika, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.




DSM