Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Rijksbouwmeester brengt advies Belle van Zuylentoren uit aan minister VROM

Studie nodig naar mogelijkheden hoogbouw in Nederland

Het College van Rijksadviseurs heeft onder leiding van Rijksbouwmeester Mels Crouwel op 21 september haar advies over de Belle van Zuylentoren aan Minister Cramer van VROM aangeboden. De Rijksadviseurs juichen de aandacht voor hoogbouw in Nederland toe en pleiten ervoor meer studie te laten verrichten naar de mogelijkheden. De Rijksadviseurs pleiten verder voor hoogbouw in met name die gebieden waar al een hoge stedelijke dichtheid bestaat. Economisch grondgebruik en duurzaamheid zien zij als goede redenen voor hoogbouw. Het stimuleren van hoogbouw past in de gedachtegang van de Rijksadviseurs om aan de ene kant stedelijke ontwikkeling zo veel mogelijk te stimuleren; aan de andere kant stellen de Rijksadviseurs een beschermingsbeleid voor waarbij waardevolle cultuurhistorische gebieden gevrijwaard worden van deze ontwikkeling.

De plannen die in ontwikkeling zijn om in Utrecht Leidsche Rijn Centrum de zogenaamde Belle van Zuylentoren van 262 meter hoog te laten verrijzen, vinden de Rijksadviseurs niet logisch passen in de huidige stedenbouwkundige plannen. De Belle van Zuylentoren is wat betreft zijn gewenste programma van eisen (o.a. functies), locatiekeuze en belevingswaarde een nog niet geschikt concept. Verdere studie naar hoogbouw in Leidsche Rijn Centrum is nodig en moet verregaande gevolgen hebben voor het hele stedenbouwkundig plan. Bij gelegenheid van het symposium hoogbouw in Rotterdam op 21 september heeft de Rijksbouwmeester deze hoofdlijnen van het advies kenbaar gemaakt.

In het voorjaar van 2008 zullen de Rijksadviseurs een uitgebreid advies over hoogbouw in Nederland uitbrengen. Het advies zal eerst worden besproken met Minister Cramer van VROM en dan openbaar worden gemaakt. Met dit advies willen de Rijksadviseurs een bijdrage leveren aan een brede discussie over hoogbouw in Nederland.

College van Rijksadviseurs

Het College van Rijksadviseurs bestaat uit Rijksbouwmeester Mels Crouwel en drie rijksadviseurs: Dirk Sijmons voor het landschap, Fons Asselbergs voor het cultureel erfgoed en Jan Brouwer voor de infrastructuur. Zij vertegenwoordigen respectievelijk de departementen van Volkshuisvesting Ruimte en Wonen (VROM), Landbouw Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV), Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Verkeer en Waterstaat (VenW). De focus van de Rijksadviseurs ligt op het aansturen en stimuleren van ontwerpend onderzoek en ontwerp, op de borging van kwaliteit en op het verbeteren van het opdrachtgeverschap van de overheid. De Rijksadviseurs adviseren het Rijk over diverse ruimtelijke inrichtingsvraagstukken, zoals Routeontwerp, Almere Pampus en hoogbouw in Nederland.