Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland kritisch over benoeming Haroun in mensenrechtencomité

24 sep 2007 | Nederland heeft maandag afkeurend gereageerd op de benoeming van Ahmed Haroun in een Sudanese mensenrechtencommissie. Haroun, een Sudanese minister, wordt verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Minister Verhagen sprak maandag in de marge van de Algemen Vergadering van de Verenigde Naties in New York tegenover zijn Sudanese ambtgenoot Lam Akol zijn ernstige zorg uit over de benoeming van Haroun.

Nederland stelde de benoeming van Haroun tegelijkertijd aan de orde tijdens een zitting van de VN-mensenrechtenraad in Genève. De raad besprak tijdens de zitting een rapport over de mensenrechtensituatie Darfur.

De Sudanese regering heeft Haroun benoemd tot co-voorzitter van een comité dat klachten over mensenrechtenschendingen in Darfur gaat onderzoeken. Haroun is sinds 2006 minister voor Humanitaire Zaken in Sudan.

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft op 27 april 2007 een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Haroun. Het ICC verdenkt hem van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Darfur in de periode 2003-2006. Nederland is van mening dat een mensenrechtencommissie die geleid wordt door iemand die verdacht wordt van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, niet serieus genomen kan worden.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl