Waterschap Groot Salland


* 700 jaar waterschap

Hoogwaterbrigade oefent weer

Laatste wijziging: 20 september 2007

De jaarlijkse oefensluiting van de waterkering Kampen-Midden vindt dit keer plaats op dinsdag 25 en woensdag 26 september. De zogeheten Hoogwaterbrigade van het Waterschap Groot Salland zal deze dagen trainen met het opbouwen en afbreken van de waterkering.

Op dinsdagavond 25 september vindt de oefening plaats op de IJsselkade van het gedeelte van de kering tussen de Stadsbrug en de Buitenhaven. Woensdagavond 26 september wordt op de IJsselkade geoefend tussen de Stadsbrug en de Bovenhavenstraat. Op beide dagen wordt op het oefengedeelte van de IJsselkade door de gemeente Kampen een parkeerverbod ingesteld van 18.00 tot 23.30 uur en een rijverbod van 20.00 tot 23.30 uur. Gedurende de oefeningen zal het verkeer worden omgeleid.
Tijdens de oefeningen worden klepkeringen omhoog gezet, waterkerende muren van aluminium schotbalken gebouwd en hefschuiven in stegen handmatig omhoog gehesen. Daarnaast oefenen de teams van de Hoogwaterbrigade in het aanbrengen van vloedplanken en afdichtplaten van ventilatieroosters en kelderruimtes.

Losse elementen
De 'waterkering Kampen-Midden is in totaal zo'n twee kilometer lang. Over een afstand van ruim anderhalve kilometer is de oude stadsmuur van Kampen geschikt gemaakt als waterkering. Op plaatsen waar straten en pleinen de muur onderbreken bestaat de kering uit losse elementen die bij (dreigende) hoge waterstanden afgesloten moeten worden. In totaal telt de kering 84 beweegbare elementen. Daarnaast moeten op 220 plaatsen waterkerende voorzieningen in of aan woningen worden geplaatst om een geheel sluitende waterkering te realiseren. Middels jaarlijkse oefeningen houdt het waterschap de procedures en de organisatie van het sluiten van de kering up to date. Meer informatie is te vinden op www.wgs.nl/hoogwaterbrigade.

Hoogwaterbrigade

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl