Bezoek Koenders aan Congo

Dinsdag 25 september vertrekt minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders, voor een vijfdaags bezoek aan de Democratische Republiek Congo (DRC) en Rwanda. Tijdens het bezoek staat de humanitaire noodsituatie in Kivu centraal. Door gevechten tussen het Congolese leger en het rebellenleger van generaal Nkunda zijn één miljoen mensen van huis en haard verdreven. Koenders brengt een bezoek aan de getroffen regio en zal in gesprekken met Congolese en Rwandese autoriteiten aandringen op een politieke oplossing van het conflict in Kivu en aandacht vragen voor de noden van vluchtelingen, kindsoldaten en sexueel geweld tegen vrouwen.

Minister Koenders zal een aantal toezeggingen doen m.b.t. noodhulp en programma's gericht op reintegratie van militairen in het dagelijks leven en natuurbehoud in het zeer kwetsbare Virunga-park.

Minister Koenders komt op dinsdagavond aan in Kinshasa. In de hoofdstad praat hij o.a. met de speciale vertegenwoordiger van de VN, Bill Swing, de Congolese minister van Buitenlandse Zaken, Mbusa Nyamwisi, en parlementariers.

Op donderdag vliegt hij door naar Ituri, een provincie die grenst aan Uganda en waar het nu relatief rustig is. De opbouw komt er langzaam op gang. In Bunia, heeft hij gesprekken met MONUC en NGO's en bezoekt hij een kamp van gedemobiliseerde soldaten.

Op vrijdagochtend vliegt hij door naar Kivu. In Goma, aan de grens met Rwanda, heeft hij gesprekken met de militaire commandant, de gouverneur en brengt hij een bezoek aan vluchtelingenkampen en een plaatselijk ziekenhuis.

Zaterdag vertrekt Koenders naar Kigali, de hoofdstad van Rwanda, alwaar hij een gesprek heeft met de Rwandese regering over de situatie in Kivu. De minister komt zondagochtend terug in Nederland.

Noot voor redacties (