Miltenburg over gedwongen doorbetaling door cliënten aan alphahulpen in het kader van de Wmo

Antwoorden op kamervragen van Van Miltenburg over gedwongen doorbetaling door cliënten aan alphahulpen in het kader van de Wmo

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO-K-U-2787671

24 september 2007

Antwoorden staatssecretaris Bussemaker op Kamervragen van het Kamerlid Van Miltenburg over gedwongen doorbetaling door cliënten aan alphahulpen in het kader van de Wmo (2060721290).

Vraag 1
Bent u op de hoogte van de berichtgeving over het feit dat cliënten van thuiszorgorganisatie Zorgstroom zelf moeten opdraaien voor de kosten van het doorbetalen van loon aan hulp, op het moment dat deze ziek wordt en dat vervolgens de kosten voor vervangende hulp eveneens voor rekening van de cliënt komen? Zo ja, vindt u dit een gewenste ontwikkeling? Zo neen, bent u voornemens hier iets tegen te doen?

Antwoord 1
Ja, ik ben op de hoogte van deze berichtgeving. Na deze berichtgeving heeft de thuiszorgorganisatie Zorgstroom echter de beslissing dat cliënten zelf zouden moeten opdraaien voor de kosten van het doorbetalen van loon aan alphahelpenden ingetrokken.

Vraag 2
Klopt de lezing van Zorgstroom dat de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) tot gevolg heeft gehad dat thuiszorginstellingen zich niet meer als werkgever mogen gedragen ten aanzien van hun - in wezen eigen - personeel? Zo, ja bent u bereid een oplossing voor dit probleem aan te dragen?

Antwoord 2
Nee, voor de inwerkingtreding van de Wmo leverden alphahelpenden ook hulp bij het huishouden. Daarin heeft de invoering van de Wmo niets veranderd. De alphahulp-constructie kenmerkt zich door het gegeven dat de cliënt en een alphahulp een arbeidsovereenkomst sluiten. De cliënt vervult daardoor de werkgeversfunctie. Thuiszorgorganisaties mogen alleen een bemiddelende rol vervullen. Als een thuiszorgorganisatie de facto de werkgeversrol vervult vervalt in feite de alphahulpconstructie.
Ik vind het niet wenselijk dat mensen die een indicatie hebben voor hulp bij het huishouden èn hun hulp èn de kosten voor vervangende hulp moeten betalen.
Gemeenten hebben op basis van de Wmo compensatieplicht. Dat betekent dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de doorbetaling van de alphahulp bij ziekte. Als een gemeente dat niet zou doen, voldoet de gemeente niet aan haar compensatieplicht. Het is de gemeente die thuiszorgorganisaties contracteert die met alphahulpen werken. Gemeenten moeten hierover in hun contracten sluitende afspraken maken.