en Willemse-van der Ploeg over incidenten in een van de zorginstellingen van 's Heeren Loo

Antwoorden op kamervragen van De Vries en Willemse-van der Ploeg over incidenten in een van de zorginstellingen van 's Heeren Loo

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2796539

24 september 2007

Antwoorden van Staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van de Kamerleden De Vries en Willemse-van der Ploeg over incidenten in een van de zorginstellingen van 's Heeren Loo (2060724090).

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht 1) dat in een vestiging van ´s Heeren Loo bewoners slachtoffer zijn geworden van onderling geweld?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Kent u voorts de inhoud van het bericht 2) waarin vakbonden en belangenorganisaties melden dat er structureel te weinig en ongediplomeerd personeel wordt ingezet in de gehandicapten zorg en waarin verwanten van gehandicapten hun onvrede uiten?

Antwoord 2
Ja.

Vraag 3
Is er, gezien eerdere incidenten en antwoorden op eerder gestelde Kamervragen 3) inmiddels inzicht in de kwaliteit van de zorg in de gehandicaptensector?

Vraag 4
Is naar uw mening, uitgaande van deze berichtgeving, de veiligheid van de bewoners en de medewerkers van zorginstellingen voor gehandicapten in gevaar?

Antwoord 3 en 4
Medio oktober 2007 komen de resultaten beschikbaar van het onderzoek dat de IGZ in het kader van het geïntensiveerde toezicht heeft uitgevoerd in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Daarmee komt een actueel beeld beschikbaar van de kwaliteit van zorg en ondersteuning in de gehandicaptenzorg. Aan het aspect veiligheid van zorg wordt spefifieke aandacht besteed. De resultaten van het onderzoek worden naar de Tweede Kamer gezonden.

Vraag 5
Hoe gaat u bevorderen dat er concrete maatregelen worden genomen om voldoende en gekwalificeerd personeel in te zetten, zodat de veiligheid voor bewoner en medewerker van zorginstellingen voor gehandicapten is gegarandeerd en er een woon- en verblijfssituatie wordt gecreëerd waar gehandicapten recht op hebben?

Antwoord 5
Samen met de sector heb ik besloten extra aandacht te besteden aan het thema veiligheid van zorg. Daarom ook is het een speciaal thema in het actieprogramma "Zorg voor Beter".
Voorts is in dit verband het volgende van belang. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg ontwikkeld waarin expliciet aandacht aan het thema veiligheid wordt besteed. Tevens is in de brief "Koers op kwaliteit" (6 juli 2007) aangekondigd dat in alle sectoren van de zorg een plan van aanpak patiënt/cliëntveiligheid wordt opgesteld. In dit kader wordt op 22 november 2007 een veiligheidsconferentie gehouden voor onder meer de gehandicaptenzorg.

Nog dit najaar zal ik, samen met minister Klink, de Tweede Kamer via een arbeidsmarktbrief laten weten hoe we knelpunten in personeelsvoorziening aan willen pakken.
Dit alles laat onverlet dat personeelsbeleid een eigen verantwoordelijkheid is van de zorgaanbieder.


1) de Volkskrant, 23 augustus 2007

2) de Volkskrant, 27 augustus 2007

3) Aanhangsel Handelingen nrs. 119 en 405, vergaderjaar 2006-2007

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Agema (PVV), ingezonden 23 augustus 2007 (vraagnummer 2060723700) en het lid Van Gijlswijk (SP), ingezonden 27 augustus 2007 (vraagnummer 2060723810).