LTO Noord


LTO varkenshouderij: hogere opbrengstprijzen noodzakelijk door duurder voer

Wereldwijd dreigen problemen voor varkenssector

De wereldmarkt voor varkensvlees staat onder druk. Varkenshouders in vele delen van de wereld worden geconfronteerd met grote verliezen. Varkenshouderijorganisaties vanuit de hele wereld doen een dringend appel op retailers en slachterijen om de prijzen voor varkensvlees te verhogen.

Deze organisaties kwamen bij elkaar tijdens het Wereldvarkensvlees Congres in Nanjing, China. Annechien ten Have-Mellema, voorzitter van de LTO vakgroep varkenshouderij nam deel aan de besprekingen. Vanuit Canada tot Nieuw Zeeland en van Europa tot Zuid Afrika komen volgens Ten Have soortgelijke berichten: de zorgen rond de varkenshouderij nemen snel toe.

De belangrijkste oorzaak van de wereldwijde malaise zijn de hoge voerkosten. De voerkosten bepalen het grootste deel van de kostprijs (70%). De graanprijzen zijn wereldwijd meer dan verdubbeld. Ook andere veevoedergrondstoffen zijn fors duurder geworden. Dit komt vooral door de explosief toegenomen vraag naar granen en maïs voor de productie van biobrandstoffen. Ook misoogsten door extreme weersomstandigheden zorgen voor krapte op de markt.

Veel landen subsidiëren de productie van deze brandstoffen fors waardoor gebruik van granen en andere grondstoffen die aangewend worden in de voedingsindustrie en de veevoederindustrie erg aantrekkelijk is en de prijzen hiervoor worden opgejaagd. De hoge veevoederprijzen vertalen zich niet door in hogere opbrengstprijzen voor varkensvlees, waardoor varkenshouders zware verliezen leiden en bedrijven in de financiële problemen komen.

Druk neemt toe

Ten Have: ,,Als dit proces doorgaat zullen er wereldwijd veel varkenshouders op den duur gedwongen worden om te stoppen. In sommige delen van de wereld is het begin al zichtbaar, al valt het relatief in Nederland nog mee. Maar ook hier neemt de druk op de varkenshouderij snel toe.

De varkenshouderijorganisaties die in China bijeen zijn geweest, willen zich sterk maken voor een betere varkensprijs waarin de hogere voerkosten worden doorberekend. Samenwerking in de gehele keten is hierbij meer dan ooit noodzakelijk, benadrukt de vakgroepvoorzitter.

Daarnaast blijven de varkenshouders werken aan een efficiëntere productie, zegt Ten Have. Maar dit heeft zijn grenzen zoals nu blijkt bij de extreem hoge voerkosten. ,,We moeten als LTO ons steentje bijdragen om het tij te keren. LTO zal komende woensdag in Brussel pleiten voor het sneller goedkeuren van GGO-grondstoffen en het weer toestaan van dierlijke eiwitten in varkensvoeders. Afgelopen week heeft LTO samen met de Europese boerenorganisatie COPA er bij de EU voor gepleit om een opslagregeling voor varkensvlees in te stellen om voor de kortere termijn een verdere prijsdaling te voorkomen.

Deventer,

23 september 2007

Henk Boelrijk, dinsdag 25 september 2007