Ingezonden persbericht


Den Haag,25 september 2007

Duurzaam sparen steeds populairder
Steeds meer mensen kiezen voor duurzaam sparen. En duurzaam sparen is nog steeds veel populairder dan duurzaam beleggen. In totaal stond vorig jaar ruim 8 miljard euro op duurzame spaarrekeningen, 20% meer dan in 2005. Het marktaandeel van duurzaam sparen steeg in 2006 met 3,6%. Het totale vermogen in duurzame beleggingen bedroeg veel minder: 3,3 miljard euro.

En deze trend zet door. De twee koplopers in de duurzame bankwereld: ASN en Triodos melden recent het volgende. Het aan Triodos toevertrouwde vermogen steeg in de eerste helft van 2007 met 7% tot 3,2 miljard euro. De bank verwacht dat de groei zich positief zal blijven ontwikkelen in de tweede helft van 2007. Ook ziet de ASN Bank een soortgelijke ontwikkeling. Het aan ASN Bank toevertrouwde vermogen steeg in de 1e helft van 2007 met 14% tot ruim 4,3 miljard euro. ASN verwacht dat de groei zich ook in de tweede helft van 2007 zal doorzetten.

Wat gebeurt er nu precies met ons duurzame spaargeld? Duurzaam sparen is iets anders dan duurzaam beleggen. Je krijgt een vaste rente, weliswaar lager dan rendement dat je op beleggingen kunt halen, maar 100% zeker, wat heel wat slapeloze nachten kan schelen. Maar wat gebeurt er nu precies met ons duurzame spaargeld. We vroegen het Piet Sprengers, tot voor kort directeur van de VBDO (vereniging van duurzame beleggers) en nu Hoofd Duurzaamheidsbeleid bij de ASN Bank. "Het spaargeld van ASN producten wordt volgens onze duurzaamheidscriteria uitgezet via kredieten in sociale woningbouw, gezondheidszorg, onderwijs en waterschappen. Daarnaast via staatsobligaties van (Europese) landen die zijn geselecteerd middels onze bijzondere landencriteria op hun economische, milieutechnische en sociale prestaties. Ten slotte wordt rekening gehouden met de mate waarin politici hun macht misbruiken voor eigen voordeel."

Ook Duurzaam Sparenpagina groeit mee
Ook de belangstelling voor de Duurzaam Sparenpagina neemt toe. In augustus 2007 waren dat maar liefst 6.300 bezoekers tegen normaal 1.000 tot 1.500 per maand. Het maandelijkse aantal bezoekers steeg van gemiddeld 950 in 2006 naar 1.750 in 2007, bijna een verdubbeling. De Duurzaam Sparenpagina biedt een uitgebreid overzicht van duurzame spaarrekeningen en deposito's. En daaruit blijkt dat die in rentes niet onderdoen voor 'normale' spaarrekeningen. Er is eigenlijk geen reden meer te bedenken waarom je niet duurzaam zou gaan sparen.

Attenderingsservice ook voor Duurzaam Sparenpagina De gratis Attenderingsservice houdt abonnees op de hoogte van wijzigingen in de bekende overzichten van hoogste rentes op de Sparenpagina, en sinds kort ook op de Duurzaam Sparenpagina. Gratis abonneren kan eenvoudig via: www.sparenpagina.nl/top5/

Met vriendelijke groet,

Hanneke van Veen & Barbara de Haan
Sparenpagina en Duurzaam Sparenpagina