MKB-Nederland

25-09-2007
Overheid draait automatenbranche nek om
(Persbericht)

MKB-Nederland eist dat staatssecretaris De Jager zijn plan om de speelautomatenbranche volgend jaar vier keer zo veel te belasten terugdraait. Om een gat in de begroting te dichten krijgt de sector een enorme lastenverzwaring opgelegd. De meeste van de 700 exploitanten zullen geen winst meer kunnen maken, met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid van 4.000 werknemers.

In de Miljoenennota 2008 kondigde het kabinet aan dat de speelautomatenbranche vanaf 2009 niet langer meer onder de omzetbelasting valt, maar onder de veel hogere kansspelbelasting. In de praktijk komt dit neer op een lastenverviervoudiging! Vanwege allerlei extra financiële wensen van de verschillende fracties in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Beschouwingen deze belastingverhoging zelfs nog een half jaar naar voren gehaald. MKB-Nederland is zeer verontwaardigd over de plannen en de gang van zaken.

Het kabinet heeft op geen enkele wijze de sector betrokken bij de plannen. Deze onaangekondigde belastingverhoging wordt dan ook als een overval ervaren. Dit terwijl de branche altijd - samen met de overheid
- haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft genomen, denk aan themas als gokverslaving of criminaliteit.

De enige motivatie van het kabinet voor deze wijziging is dat deze wetsystematisch juister is. Dit overtuigt geenszins. Het is in strijd met de rechtszekerheid dat een reparatie in het systeem van de wet leidt tot het faillissement van een hele bedrijfstak. De overheid gaat er bovendien ten onrechte van uit dat de sector haar omzet kan verhogen door het prijzengeld op automaten te verlagen. Spelers sullen dit niet accepteren.

MKB-Nederland vindt de plannen onacceptabel en doet een klemmend beroep op staatssecretaris de Jager van Financiën deze ongedaan te maken. De mkb-koepel roept de bewindsman op onmiddellijk in overleg te treden met vertegenwoordigers van de sector, de Vereniging Automatenhandel Nederland (VAN). Ze is van harte bereid hierin een bemiddelende rol te spelen.

070924_Overheid draait automatenbranche nek om.pdf