MKB-Nederland

25-09-2007
Lokale overheden frustreren energiebesparing detailhandel (Persbericht)

Lokale overheden moeten zich als het om energiebesparende maatregelen gaat voor ondernemers, ondergeschikt maken aan landelijk beleid Het is erg frustrerend dat gemeenten met eigen initiatieven winkeliers dwingen specifieke maatregelen te nemen, die indruisen tegen landelijk beleid en afspraken van de sector zelf. Dit heeft MKB-Nederlandvoorzitter Loek Hermans maandagmiddag betoogd in Den Haag tijdens de presentatie van het boek Leven zonder olie van Adjiedj Bakas en Rob Creemers.

Veel ondernemers zijn actief bezig met energiebesparing in hun winkel. Zo wordt er veel gebruikt gemaakt van zuinige LED-verlichting en wordt de warmte van koelinstallaties teruggewonnen en hergebruikt. Als lid van het Energiecentrum mkb heeft de sector detailhandel een heel programma opgesteld. Als iedere gemeente andere eisen stelt, verstoort dit de concurrentieverhoudingen, zullen prijzen stijgen, is uniformiteit van regelgeving ver te zoeken en komt de overheid zelf in een kwaad daglicht te staan.

Het mkb-bedrijfsleven heeft ook een prominente plaats in het duurzaamheidakkoord waarin regering en bedrijfsleven afspraken maken over het besparen van energie. Het kabinet heeft de ambitie om nog deze regeerperiode een jaarlijkse energiebesparing van 2 procent te bereiken. Voor onder meer dit doel trekt de regering 1,5 miljard euro uit per jaar.

De dadendrang van lokale overheden doorkruist de ambities van dit kabinet. Zo moeten in Amsterdam winkels hun koeling gaan afdekken en wil de gemeente nu ook dat de deuren in de winter dicht blijven. Het is zaak dat alle overheidsneuzen dezelfde kant uitwijzen en dat er afspraken worden gemaakt over een focus op wat werkelijk nodig is, aldus voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland. MKB-Nederland vindt dat lokale overheden zich moeten schikken naar de afspraken die nationaal over de gehele breedte van de markt worden gemaakt. Wij dagen Minister Cramer van Milieu uit om samen met de mkb-detailhandel deze focus aan te brengen.

070924_ Energiezuinig mkb.pdf