Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

Haarlem, 25 september 2007

Vooral gezonde mensen gaan veel meer betalen

Zorgverzekering in 2008 voor gezin 454 euro duurder

Verzekerden gaan in 2008 honderden euro's meer betalen voor hun zorgverzekering. Vooral gezinnen die weinig zorgkosten maken zijn fors duurder uit. Zij betalen tot wel ¤454 per jaar meer. Dat veerwacht de onafhankelijke vergelijkingssite Verzekeringssite.

'De grootste pijn zit vooral in het wegvallen van de no-claim. Gezonde gezinnen gaan dat flink voelen in hun portemonnee', zegt Erik Hordijk van Verzekeringssite. 'Zij kunnen de maximale no-claim van ¤ 255 niet meer terugkriijgen. Ook gaan ze ongeveer 10% meer premie betalen voor de aanvullende zorgverzekering. Voor een gezond gezin houdt dit in dat de kosten voor de zorgverzekering stijgen met ¤ 454 per jaar'.

Gezinnen met een gemiddelde zorgconsumptie gaan ¤ 344 per jaar meer betalen. Zij hebben geen gedeeltelijke teruggaaf van de no-claim meer. Daarnaast betalen ze een verplicht eigen risico van gemiddeld ¤ 218 per jaar. Het verplichte eigen risico bedraaagt maximaal ¤ 150 per volwassene.

Stijging zorgkosten 2008 voor gezin met twee volwassenen

In euro's

Geen

zorgconsumptie

Gemiddelde

zorgconsumptie

Veel

zorgconsumptie

No-claim afschaffing

510

182

0

Verplicht eigen risico

0

218

300

Premie basisverzekering


- 92


- 92


- 92

Premie aanvullende verzekering

36

36

36

Totaal

454

344

244

In de berekeningen is rekening gehouden met een daling van de basispremie van ¤ 92 i.v.m. de afschaffinng van de no-claim en de invoering van een verplicht eigen risico. Door de stijging van de zorgkosten, de uitbreiding van het basispakket en de slechte financiële resultaten is de premiedaling beperkt.

Premies aanvullende verzekeringen

Voor het eerst hebben verzekeraars ook verliezen gemaakt op de aanvullende premies. Verzekeringssite verwacht daarom een premiestijging voor de aanvullende polissen van ongeveer 10%. 'Voor de extra uitgebreide pakketten gaan we zelfs uit van een premieverhoging van enkele tientallen procenten eventueel gecombineerd met beperkingen in de dekkingen', aldus Erik Hordijk.

Trend collectief verzekeren zet door

Door de stijging van de zorgkosten verwacht Verzekeringssite dat verzekerden massaal op zoek gaan naar collectieven met lagere premies. Erik Hordijk: 'Dit jaar is al 57% van de Nederlanders collectief verzekerd. Op Verzekeringssite kiest zelfs 85% van de bezoekers voor een zorgverzekering met collectiviteitskorting. Wij verwachten dat volgend jaar 70% van de Nederlanders een collectieve zorgverzekering heeft' .

Individuele kortingen

Verzekeringssite biedt ook volgend jaar via het Keuzecollectief weer aantrekkelijke kortingen op de zorgverzekering. Elke bezoeker neemt deel aan het Keuzecollectief en komt dus automatisch in aanmerking voor de korting. Dus ook die mensen die zich niet via hun werkgever of een belangenorganisatie bij een zorgcollectief kunnen aansluiten.

Premies eind oktober bekend

Eind oktober publiceert Verzekeringssite alle zorgpremies op www.verzekeringssite.nl. Vanaf dat moment is het tevens mogelijk om op de website een vergelijking van zorgverzekeringen te maken. Wie op de hoogte wil blijven van het nieuws, de premies en de collectiviteitskortingen, kan zich inschrijven voor de gratis nieuwsbrief van Verzekeringssite http://www.verzekeringssite.nl/nieuwsbrief/aanmelden.cfm



Ingezonden persbericht