Gemeente Valkenswaard

Valkenswaard gaat voor Keurmerk Veilig Ondernemen op Schaapsloop

Valkenswaard gaat voor Keurmerk Veilig Ondernemen op Schaapsloop

070924-intentie-KVO-groot

Van links naar rechts: de heren T. Hijnen (VicV), A. van Rooij (Schaapsloop BV), O. Keuker (MKB Nederland), burgemeester A. Ederveen en wethouder E. Buiter. Foto: Bert Jansen

Op maandag 24 september jl. ondertekenden de gemeente Valkenswaard, Schaapsloop BV, Vereniging Industrieel Contact Valkenswaard (VICV), MKB Nederland, politie afdeling Valkenswaard-Waalre en brandweer Valkenswaard, een intentieverklaring om te komen tot certificering voor het Keurmerk Veilig Ondernemen voor Bedrijventerreinen (KVO-B) voor industrieterrein De Schaapsloop 1 en 2 in Valkenswaard.

Wat is het KVO-B?
Het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen (KVO-B) is ontwikkeld door het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing. Voor het KVO-B is een handboek opgesteld waarin prestatie-eisen voor bedrijventerreinen geformuleerd zijn. Het KVO-B is een middel om een veilige omgeving voor ondernemers in Nederland te bevorderen. Dat gebeurt door het ontwikkelen van een Keurmerk, dat de kwaliteit van die veiligheid herkenbaar maakt en waarborgt en dat de continuïteit garandeert.

Aanleiding en doel intentieverklaring
In de gemeente Valkenswaard hebben Schaapsloop BV en de Vereniging voor Industrieel Contact Valkenswaard (VICV) het initiatief genomen om voor industrieterrein De Schaapsloop 1 en 2 te komen tot het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen. Met dit initiatief hebben zij de gemeente benaderd. Verantwoordelijk wethouder E. Buiter: "Zowel bij de gemeente als bij de ondernemers op de Valkenswaardse bedrijventerreinen, bestaat de behoefte om te komen tot een intensievere, meer gemeenschappelijke en structurele en kwalitatief betere aanpak van criminaliteit en brandonveiligheid op de bedrijventerreinen. Het KVO-B is een middel om dit te bereiken."

De hiervoor genoemde partijen hebben ook samenwerking gezocht met de politie afdeling Valkenswaard-Waalre en de brandweer Valkenswaard, die zij als onmisbare partners in dit proces beschouwen. Het MKB-Nederland is benaderd omdat deze organisatie op meerdere plaatsen in Nederland de begeleiding richting dit Keurmerk op zich neemt. Het MKB levert hiertoe (kosteloos) een procesbegeleider en neemt ook de kosten van certificering op zich. Omdat inmiddels alle hiervoor genoemde partijen aangegeven hebben zich te willen inzetten voor het behalen van het KVO-B, kon de intentieverklaring afgelopen maandag ondertekend worden. De partners gaan nu op weg richting certificering. Zij hopen de eerste certificering in de loop van 2008 te kunnen behalen.