Gemeente Sint-Michielsgelstel


Bijzonder geschenk tijdens Silent Wings herdenking

dinsdag 25 september 2007

Op zaterdag 22 september vond voor de veertiende keer een herdenking plaats bij Silent Wings in Den Dungen.

Het monument vertelt het verhaal van de zweefvliegtuigen, die in 1944 bij operatie Market Garden zijn ingezet. Sinds de onthulling van het monument in 1994 komen daarom jaarlijks enige tientallen Britse veteranen naar Den Dungen voor een herdenking. Allemaal voormalige zweefvliegtuigpiloten van het Glider Pilot Regiment, die in 1944 daadwerkelijk betrokken waren bij de strijd.

Scholieren van Basisschool t Kiemveld en De Wegwijzer waren betrokken bij de activiteiten rondom het monument. Ze lazen gedichten voor, speelden muziek en namen deel aan de kranslegging.

In zijn dankwoord benadrukte de woordvoerder van de veteranen, luitenant kolonel Nick Nicholls, het bijzondere van de herdenking in Den Dungen. Als blijk van dank overhandigden twee veteranen daarbij een hele speciale vlag van het Glider Pilot Regiment aan burgemeester Pommer van St.Michielsgestel. Op de vlag staat het embleem van het Britse Army Air Corps, waartoe het Glider Pilot Regiment in 1944 behoorde. Het zelfde embleem zat ook op de baret van de piloten.
---