Gemeente Oirschot

Nieuw bestemmingsplan Buitengebied

In deze artikelenreeks praten we u bij over het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. De vorige weken hebben we het gehad over de discussiethema's uit het concept van de kaderstellende discussienota. We zijn hierbij ook ingegaan op de thema's voor de agrarische bedrijven, de niet-agrarische bedrijven, recreatie en toerisme, cultuurhistorie en enkele overige thema's. In dit artikel gaan we het hebben over de discussiethema's voor de burgerwoningen, aan huis verbonden beroepen en bedrijven, woningsplitsing en inwoning en mantelzorg.

Het concept van de kaderstellende discussienota kunt u terugvinden op onze website www.oirschot.nl -> Plannen en Projecten -> Bestemmingsplan buitengebied.

Burgerwoningen

In het buitengebied staan een groot aantal burgerwoningen. Op basis van de uitkomsten van de brainstormsessies stellen we voor de huidige maximale inhouds- en oppervlaktematen voor woningen en bijgebouwen te verruimen.

Aan huis verbonden beroepen en bedrijven

In het huidige bestemmingsplan "Woonwijken Oirschot" is een regeling opgenomen voor aan huis verbonden beroepen en bedrijven. We stellen voor deze regeling ook op te nemen in het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. Het voorstel heeft alleen betrekking op aan huis verbonden beroepen, omdat we anders nieuwvestiging van niet-agrarische bedrijven in het buitengebied creëren.

Woningsplitsing en inwoning

In de kaderstellende discussienota stellen we voor woningsplitsing toe te staan bij karakteristieke panden. Voorwaarde is wel altijd dat de nieuwe woning nooit mag liggen binnen een hindercirkel van een agrarisch bedrijf.

Een ander aspect is inwoning. Wij constateren dat veel inwoonsituaties inmiddels zijn uitgegroeid tot zelfstandige woonruimtes. Vanwege de problematiek rondom hindercirkels gaat het niet in alle gevallen lukken deze positief te bestemmen.

Mantelzorg

Er bestaan al bestemmingsplannen voor mantelzorg. Het voorstel in de kaderstellende discussienota is om deze regelingen op dezelfde wijze op te nemen in het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied.

Raadsvergaderingen

Op 4 september heeft de gemeenteraad in een opiniërende raadsvergadering een politieke discussie gevoerd over het concept van de kaderstellende discussienota. De uitkomsten van deze opiniërende raadsvergadering komen terug in het raadsvoorstel van het college aan de gemeenteraad om de kaderstellende discussienota vast te stellen.

De samenvatting van deze avond kunt u teruglezen op onze website www.oirschot.nl -> Plannen en Projecten -> Bestemmingsplan buitengebied.

Op 25 september besluit de gemeenteraad over de vaststelling van de kaderstellende discussienota. Deze raadsvergadering is openbaar. U bent van harte welkom om deze bij te wonen. De raadsvergadering vindt plaats in het gemeentehuis en begint om 19.30 uur.

Na de vaststelling van de kaderstellende discussienota door de gemeenteraad kunnen we beginnen met het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied.

Meer informatie

Voor meer informatie over het nieuwe bestemmingsplan buitengebied kunt u contact opnemen met Màdy Verkooijen, telefoon (0499) 583 333. Ook kunt u alle vorige artikelen teruglezen op onze website www.oirschot.nl -> Plannen en Projecten -> Bestemmingsplan buitengebied.